Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
28.02.2017. u 18:00 @ Booksa

Krnja književnost: Marinko Koščec

Utorak
21.02.2017.

Na tribini Krnja književnost u sklopu Booksinog Književnog budoara ovoga će puta gostovati Marinko Koščec, docent na Odsjeku za romanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Koščec je autor šest romana, zbirke eseja i prijevoda suvremene francuske proze, studije o Houellebecqu i urednik antologije francuske kratke priče Mrmor u mraku. U studenom prošle godine njegovu je bibliografiju dopunio novi roman U potrazi za početkom kruga (Sandorf, 2016), već kritički pohvaljen.

Voditelj tribine Tomislav Augustinčić u razgovoru s piscem krenut će od protagonista romana i njihovog kompliciranog života, teških odnosa, problematičnih obitelji te proširiti diskusiju na stanja koja jednako odlikuju naše današnje društvo koliko i specifične živote protagonista.

"Ovo je tvoj život" rečenica je kojom počinje U potrazi za početkom kruga. Kakav je to život? Tema hrane proteže se kroz čitav roman i nameće pitanje koje je mjesto hrane danas u našim životima i što njome kompenziramo. Što sve, kako i zašto toliko "jedemo", kako gutamo lifestyle a kako književnost, neka su od pitanja o kojima će biti riječi na ovoj tribini.

Krnja književnost

Kratko i jednostavno rečeno, tribina Krnja književnost predstavlja književne žanrove s interdisciplinarnog stajališta. Malo šire rečeno, povezujući antropologiju, sociologiju i književnost tribina nudi moguća redefiniranja književnih žanrova u popularnoj kulturi. Namjera je pokušati istaknuti neraskidivu vezu između življene realnosti i knjige te popularne žanrove (poput krimića, SF-a, fantasyja, queer književnosti...) predstaviti preko važnih antropoloških i socioloških pitanja tj. disciplinarnih odrednica koje imaju svoj značaj u svakodnevnom životu čovjeka. Tribinu su na početku vodili Tomislav Augustinčić i Luka Šipetić. Luka se morao posvetiti svojoj akademskoj i glazbenoj karijeri pa je tribina ostala u marljivim i pouzdanim Tomislavovim rukama.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu