Page arrow
14.11.2017. u 18:00 @ Booksa

Krnja književnost: Pobuna (u) poeziji! Stevan Tatalović

Large poligon st 1
Utorak
07.11.2017.

Mladi i novi srpski pjesnici u svoju poeziju propuštaju suvremeni društveni kontekst, prepličući poeziju s angažiranom, političnom kritikom do nerazdvojivosti – Marjan Čakarević, Srđan Gagić, Marija Dragnić i mnogi drugi. Čini to i Stevan Tatalović (1987., Beograd), koji je za zbirku Ustupanje mesta (2017., Treći trg) dobio 57. Brankovu nagradu Društva književnika Vojvodine.

Koje se sve simptome posttranzicijskog, neoliberalnog društva može ispisati u pjesničkom rukopisu? Ima li poezija danas revolucionarni potencijal? Kako pobunu ispisati u poeziji, da li njome poticati na pobunu i kako? Je li ustupanje mjesta danas čin pristojnosti, izmicanje radi udarca ili izmicanja radi pripreme? S koje pozicije i za koga progovarati? O pobuni, politici, aktivizmu, izbjeglištvu i migracijama – a ponajviše o (njima u) poeziji s Tatalovićem razgovarat će Tomislav Augustinčić., 14. listopada na tribini Krnja književnost u sklopu Booksinog Književnog budoara.

foto: festival Poligon

Krnja književnost

Kratko i jednostavno rečeno, tribina Krnja književnost predstavlja književne žanrove s interdisciplinarnog stajališta. Malo šire rečeno, povezujući antropologiju, sociologiju i književnost tribina nudi moguća redefiniranja književnih žanrova u popularnoj kulturi. Namjera je pokušati istaknuti neraskidivu vezu između življene realnosti i knjige te popularne žanrove (poput krimića, SF-a, fantasyja, queer književnosti...) predstaviti preko važnih antropoloških i socioloških pitanja tj. disciplinarnih odrednica koje imaju svoj značaj u svakodnevnom životu čovjeka. Tribinu su na početku vodili Tomislav Augustinčić i Luka Šipetić. Luka se morao posvetiti svojoj akademskoj i glazbenoj karijeri pa je tribina ostala u marljivim i pouzdanim Tomislavovim rukama.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu