Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
13.12.2016. u 18:00 @ Booksa

Strip-Tease Matka Vladanovića: Barokni čovjek

Ponedjeljak
05.12.2016.

"Članovi Vijeća ne mogu prihvatiti niti podupirati nepismeno napisan tekst, a teško možemo povjerovati da je takav tekst u funkciji slikovnog izričaja stripa. Crtež je također konfuzan, često neutemeljeno brutalan i nije ostavio nikakav umjetnički dojam na članove Vijeća.”

Citiranim tekstom, čije se porijeklo vezuje uz ezoterične pravilnike splitskoga Vijeća za knjigu, nakladništvo i knjižnice, uvodimo vas u svijet Baroknog čovjeka - osebujnog bonvivana kome su se tijekom vremena nepravedno i krajnje maliciozno pridavali atributi "ološa, pokvarenjaka, sjecikese i prevrtljivca najgore vrste cijeloga baroka zaključno s rokokoom, a zadirući bezobrazno i u razdoblje neoklasicizma, ostavljajući dubok trag na romantizmu i impresionizmu.
Minuciozno oslikani manuskript Dogodovštine Baroknog čovjeka, podaren urbi et orbi milošću božjom, strojnim tiskom i vještom rukom učena iluminatora, ispravlja povijesnu nepravdu nanešenu Baroknome čovjeku od strane zlobnih, lajavih i zlopamtljivih jezika te prvi put donosi cjelovit, informiran i nadasve poučan prikaz turbulentne epohe u kojoj je Barokni čovjek ostavio najveći trag.
Uz "Baroknog čovjeka”, na posljednji ovogodišnji Strip-Tease tribinu u sklopu Književnog budoara u goste nam dolazi Vinko Barić, akademski slikar, ilustrator, grafički dizajner, punk-muzičar i jedan od tri nosiva stupa solinsko-splitske strip-scene. Ujedno i autor gorespomenutog stripa.


Dođite i vi!
  

Strip-tease Matka Vladanovića

Strip odavno nije samo zabava za klince, ali čini se da to velik broj ljudi još uvijek ne zna. Srećom, tu je Matko koji već treću godinu za redom osmišljava i vodi tribinu posvećenu stripu u svim njegovima oblicima i etapama razvoja. Počelo je pogledom unatrag i povijesnim pregledom strip stvaralaštva kod nas i vani, a potom su uslijedila upoznavanja s ljudima koji stvaraju suvremeni strip, bilo da ga crtaju i/ili pišu scenarije, prevode, objavljuju, ili organiziraju festivale stripa. Nastavlja se u sličnom tonu, samo ćemo vremenom domaćim strip snagama pridodati i one iz regije.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu