Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
15.10.2014. u 17:00 @ Booksa

Revija malih književnosti: večer I.

Large clipboard
Nedjelja
05.10.2014.

Večer ćemo započeti s razgovorom o suvremenoj albanskoj književnosti danas. Od svih književnosti regije, upravo je albanska književnost najmanje poznata. Izuzev velikana, Ismaila Kadarea, teško ćete na policama knjižara i knjižnica naći djela iz albanske književnosti. Zato smo i organizirali ovu Reviju i namjera nam je pokušati 'pravac broda okrenuti u drugom smjeru'.

Prva večer Revije predstavit će vam dvije albanske autorice i jednog autora. Sabina Veizaj rođena je 1982. Diplomirala je novinarstvo na Sveučilištu u Tirani. Objavila je zbirku poezija Myshku i muzgut (Mahovina sutona, 2014)..Dobitnica je prve nagrade na Međunarodnom festivalu poezije u Podujevu (2012.), i sudionica međunarodnih festivala Poeteka (2012. i 2013.) Objavljuje poeziju u časopisima i literarnim prilozima uz novine u Albaniji. Lisiana Demiraj rođena je 1987. Studirala je medicinu. Objavila je pjesničku zbirku Xanax (2008.), poeziju i prozu u časopisima MM (Prishtina 2010) i Poeteka (2013.) Sudjelovala je na festivalima Poeteka (2012. i 2013.), festivalu mladih pjesnikinja (Azerbejdžan 2014., Prishtina 2014.) i Festivalu video poezije Danska (2014.) na kojem je dobila glavnu nagradu. Eljan Tanini završio je Licej umetnosti u Tirani za grafiku, a diplomirao je filozofiju i sociologiju na Sveučilišću u Tirani. Radi kao novinar u Top Channel i dnevnim novinama Shqip. Napisao je 2009. godine svoj prvi roman Tržnica Zero. Piše za mjesečnik Psikologjia u rubrici 'Pisma iz Republike Škrabotina' što je ujedno ime njegovog bloga gdje objavljuje reportaže i tekstove s temama iz kulture, estetike, likovne kritike i filozofije. Jedan je od inicijatora ekološkog projekta 'Zasadi svoje drvo'. Priprema za objavljivanje svoju prvu zbirku pesama Pa pik (Bez točke).
Moderatorica prve večeri Revije je Miljenka Buljević.

Revija malih književnosti i ove se godine provodi uz podršku Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova. Sponzori manifestacije su Agropošta, Laško i Harissa Spice Store.

Ako vas čudi otkud igračka na vizualu Revije, odgovor se krije ovdje - kliknite, isplati se! A tu je i više informacija o ovogodišnjoj Reviji malih književnosti. Nakon ove, logično i prirodno slijedi druga večer Revije pa provjerite što se nudi a tu je i Facebook događanje.

Svi ste pozvani!
 

Arhiva književnog programa

opis arhive književnog programa

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu