Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
02.12.2016. u 18:00 @ Booksa

Uhvatiti sliku i demokratizirati medij - o arhiviranju video umjetnosti u Hrvatskoj i regiji

Nedjelja
27.11.2016.

Centar za dokumentiranje nezavisne kulture u klubu Booksa organizira tribinu o video umjetnosti. Tema video umjetnosti, kao specifičnog vida suvremene umjetnosti, otvara pitanje mogućnosti i uvjeta njenog arhiviranja te dostupnosti široj publici. Na tribini će biti riječi o zbirkama video umjetnosti u specijaliziranim institucijama, modelima suradnje umjetnika i institucija, načinima na koje umjetnici čuvaju vlastite radove ili koriste postojeće zbirke video umjetnosti u svom radu.

Na tribini će govoriti Luka Polutnik, koordinator produkcije arhiva video umjetnosti DIVA Station iz Ljubljane, Diana Nenadić, voditeljica izdavačke djelatnosti Hrvatskog filmskog saveza, Gani Mehmetaj, direktor Kosovafilma iz Prištine, Isidora Ilić iz umjetničkog dua Doplgenger iz Beograda te Igor Grubić, multimedijalni umjetnik.
Tribina je završno javno događanje u sklopu projekta "Arhiv kao praksa", koji istražuje odnose nezavisne kulture i suvremene umjetničke produkcije u regiji koristeći različite arhivske metode. Tribini u Zagrebu prethode javna događanja u Prištini 28. studenog i Beogradu 30. studenog.
Partneri na projektu su SEECult iz Beograda, Zavod za suvremenu umjetnost (SCCA) iz Ljubljane, Qendra Multimedia iz Prištine te Kulturtreger i Kurziv iz Zagreba, a projekt se provodi kroz Kooperativu - regionalnu platformu za kulturu.

Foto: Igor Grubić, East Side Story, 2009., dvokanalna video instalacija.

Centar za dokumentiranje nezavisne kulture

Centar je otvoren krajem 2011. godine kao suradnički projekt udruga Kurziv i Kulturtreger, a zamišljen je kao fizički i virtualni arhiv otvorenog tipa, koji na jednom mjestu objedinjuje sve materijale nastale na našoj nezavisnoj kulturnoj sceni od početka devedesetih godina do danas. Cilj projekta je sustavno pratiti, bilježiti i historizirati rad različitih udruga, organizacija, inicijativa i drugih aktera nezavisne scene te na taj način omogućiti vrednovanje te podići važnost i vidljivost same scene u javnosti. Centar prikuplja tiskane, promotivne, audio, video i ostale materijale te ih obrađuje i arhivira. Centar je trenutno smješten u prostoru Kluba Booksa i otvoren je svakog petka od 11 do 19h. Ukoliko želite donijeti materijale u Centar, molimo vas prethodno se najavite na centar.booksa[at]gmail.com. Više ima na http://abcdnk.hr/.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu