Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
14.06.2019. u 18:30 @ Booksa

Booksa u parku 2019: Škrabica za Antu - Eine i Radost!

Subota
01.06.2019.

Ovo lipanjsko izdanje Škrabice posvećeno je našem prijatelju, susjedu, suradniku i divnom čovjeku Anti Perkoviću koji je 2010. pokrenuo istoimeni glazbeni program u Booksi. Škrabu su s Antom vodili još i Nina Romić i Luka Belani, a kad su svi troje prešli na neke druge projekte, zamijenio ih je prvo Adam Semijalac (Bebe Na Vole), potom Andrija Škare, a sada je vodi Ivana Krešić.

Ante je zamislio da se svira samo autorska glazba, cilj mu je bio podržati nezavisnu kantautorsku scenu, stvoriti prostor za one koje se rijetko, ako ikad čuje u mainstream medijima. Naziv programa dolazi od činjenice da se ne naplaćuje ulaz, već se prikupljaju dobrovoljni novčani prilozi u škrabici, a sav novac ide glazbenicima, ili se donira onima koje glazbenici sami odaberu. Tako je sa Škrabicom bilo 2010., tako je i danas.

Na ovom nama posebno dragom izdanju Škrabice nastupit će Ivan Ščapec, odnosno Eine koji je na Škrabi gostovao u veljači 2017. kada ga je Andrija Škare najavio ovako:

"Od nažalost rasformiranog benda Vlasta Popić pa do, srećom, još uvijek aktualnog Seine, sve su glazbene inkarnacije u kojima je pokretački motor bio Ivan Ščapec krenule tako da je on prvo počeo nešto s gitarom, a to nešto bi kasnije izraslo u bend.

Sada je Ščapec odlučio okrenuti priču i spasiti se od toga da sve što pokrene mora toliko nabujati pa je pokrenuo Eine, projekt u kojem je, kao što i ime sugerira, sam s gitarom, a uloga drugih ljudi je isključivo da gledaju i slušaju.

Punk, noise-rock, psihodelični pop i još štošta, brojni glazbeni stilovi i njihove krhotine bili su i jesu dijelom Ščapecovog autentičnog glazbenog izraza, a kako to zvuči samo na akustičnoj gitari, bez razglasa i mikrofona, imate jedinstvenu priliku provjeriti na ovom izdanju Škrabice."

U zadnjem trenutku Škrabici se pridružuje i Radost!, kako kažu: "Akustično i u ad hoc postavi koja se nije uspjela skupiti ni za jednu zajedničku probu, Radost! će pokazati kako se snalazi u nepoznatom i pokušati opravdati ono što o njoj piše u Populaciji II... Nakon predgrupe nastupa Eine, podružnica regionalno sve važnijeg benda Seine, odnosno sjajni kantautor Ivan Ščapec". 

18318995-10154914810722599-8585433557679803207-o

Foto: Ana Opalić

Dođite!

Booksa u parku 2019

Booksa u parku je ono lijepo razdoblje kada se Booksa preseli u mali park, pokraj Grge i ispod breza i omorika. Program je nudio ponešto za svakoga - razgovore, promocije, druženje, mnogo književnosti i dosta glazbe. 

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu