Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
15.07.2020. u 18:00 @ Booksa

Booksa u parku 2020: Umjetnost kao opcija i opcije u umjetnosti - razgovor s Vladom Martekom

Large pazi os tar pjesnik martek
Nedjelja
28.06.2020.

U suradnji s kustoskim kolektivom WHW održat će se predavanje umjetnika Vlade Marteka na temu Umjetnost kao opcija i opcije u umjetnosti. Uslijedit će razgovor koji će moderirati Ana Dević

Težište će biti na poeziji, jer je to Martekova prva vokacija, ali na njoj se prelama tok i sudbina arta našeg vremena, počev od Hladnog rata. Mnogostruke su uloge i identiteti bića koje radi u umjetnosti, idealizam je u nekom trenutku neminovan, kao i u izvjesnom momentu spoznaje - rastanak s njim. Uspomena na idealizam ostaje, za autora, a za druge možda i nešto više - svjedočenje borbe protiv mnogo toga jednodimenzionalnog.

Vlado Martek, diplomirani književnik i filozof, sedamdesetih je godina započeo djelovati na razmeđu poetske i likovne prakse, preobličujući medij knjige i poetskog zapisa u hibridne medijske vrste. Od samih početaka, vezanih uz Grupu šestorice autora, Martek ostaje zaokupljen testiranjem odnosa likovne i poetske prakse. Bez obzira na vrijeme u kojem stvara, dosljedno se poigrava jezičnim normama i izaziva komešanje pred suhoparnom, a navodno ispravnom upotrebom jezika. Kako kaže jedna od njegovih parola – Zaljubljen sam u državu, živio preljub.


Fotografija: Pazi, oštar pjesnik, Vlado Martek

Booksa u parku 2020

Ove godine Booksa se na mjesec dana preselila u mali park, pokraj Grge i ispod breza i omorika. Program je nudio ponešto za svakoga - razgovore, promocije, druženje, mnogo književnosti i dosta glazbe... Bilo nam je divno i jedva čekamo iduću!

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom1 i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu