Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
13.06.2023. u 20:00 @ Booksa

O čemu govorimo kada govorimo o seksizmu: Maja na sveučilištu

Large 2023.  12
Petak
26.05.2023.

Posljednja ovosezonska tribina u organizaciji Hrvatskog društva pisaca održat će se pod nazivom Maja na sveučilištu na kojoj će sudjelovati redateljica i bivša dekanica ADU Franka Perković, pjesnikinja i profesorica na Učiteljskom fakultetu Andrijana Kos Lajtman te Ana Horvat Vuković, profesorica na Pravnom fakultetu i suosnivačica studentsko-nastavničke udruge ZA Prvao LGBTQA+ osoba.  

Brojke su neumoljive, iako je prema popisu stanovništa 1961. godine bilo tek 0,8 % visoko obrazovanih žena, danas one dominiraju u obrazovnom sustavu. Oko 60% svih diplomiranih su studentice, a s titulama doktorica znanosti u Hrvatskoj je više žena nego muškaraca. Učiteljica je prema podacima Zavoda za statistiku 81,8%, nastavnica u srednjoškolskom obrazovanju 67,1%, a studentica 56,8%. Postavlja se pitanje kako to da žene u prosjeku imaju manju plaću, da ih na upravljačkim pozicijama i pozicijama profesorica na sveučilištima ima manje, da i dalje živimo u patrijarhalnom društvu u kojem su mnoge žene spriječene uživati eknomsku ravnopravnost, slobodu i ravnopravnost u obiteljskim zajednicama. O svemu tome, kao i o položaju žena zaposlenih u visokom obrazovanju s gošćama će razgovarati moderatorica tribine, spisateljica Ivana Bodrožić.

Programe Bookse u parku podupiru: Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba, Zaklada Kultura nova.

Booksa u parku 2023

Ako ćete lipanj provesti zatočeni u gradu ili ako nas već s nestrpljenjem čekate, imamo dobre vijesti za vas – vraća se Booksa u parku! Za vas smo pripremili bogat književno-umjetnički program u suradnji s našim prijateljima i susjedima, brojnim organizacijama i umjetničkom zajednicom.

Na platou pred Booksom pored Grginog kipa čeka vas mnoštvo sadržaja koje smo pažljivo i s ljubavlju smišljali za vas. Uz svježu limunadu, Booksin ledeni čaj ili kavu i, svakako, knjigu pronađite nešto za sebe – zajedno ćemo se družiti, educirati i zabavljati! Čekaju vas odlične knjige na Sajmu malih izdavača kojim otvaramo program, zanimljive tribine nastale u suradnji s izdavačkim kućama, Goethe institutom, udrugom Domino, Hrvatskim društvom pisaca, cjelodnevno druženje s Volonterskim centrom Zagreb. Nastupit će zvijezde Booksina književnog programa i radionica kreativnog pisanja, slavit ćemo prijateljstvo na glazbenoj Škrabici za Antu na kojoj će nastupiti glazbenica i glumica Ivana Starčević s prijateljima i prijateljicama (pripremamo vam i koncerte iznenađenja!). Subote ujutro rezervirane su za najmlađe s kojima ćemo čitati i crtati u suradnji s autori(ca)ma iz Oaza Books. Upoznat ćete mlade autore i autorice na književnom festivalu „Prvi prozak na vrh jezika” kojim ćemo zaključiti program i otići na zasluženi ljetni odmor.

Dođite i otkrijte novu knjigu, poslušajte zanimljive razgovore i čitanja, družite se s nama da nam ljeto u gradu bude bezbolnije! Možda upoznate nekoga!

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom1 i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu