Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
16.06.2023. u 19:30 @ Booksa

Promocija knjige 'Djevojka-Zarez' Rajne Racz

Large 2023.  4 S naslovnice knjige.
Srijeda
24.05.2023.

Naklada Durieux predstavit će zbirku poezije Djevojka-Zarez Rajne Racz. Na predstavljanju će govoriti pjesnikinja i urednica Irena Matijašević, urednica zbirke Ivana Rogar i autorica zbirke.

Zbirka pjesama Djevojka–Zarez kazališne redateljice Rajne Racz sastoji se od četiri naoko raznorodna ciklusa koji čine naposljetku zaokruženu cjelinu koja daje naslutiti da je toplina prema drugima emancipatorska i da na kraju pobjeđuje. U prvom ciklusu autorica gradi identitete lirskih objekata pomoću simbolike interpunkcije: ljudi postaju poput zareza ili trotočke jer se ponašaju kao pravopisni znakovi. Tu su zatim pjesme posvećene životu u kazalištu, o njegovu licu i naličju. Pjesme–fragmenti iz povijesti jedne obitelji te poezija koja govori o raznim manifestacijama ljubavi i ljubavnog odnosa teme su trećeg i četvrtog ciklusa. Ova vizionarska poezija odiše mistikom i tajnovitošću, aluzije na drevno znanje naših baka isprepliću se s kazališnim motivima stvarajući bogat simbolički imaginarij koji govori o toplini obiteljskih veza i o borbi za kreativnost.

Rajna Racz rođena je 1997. u Zagrebu. Završila je studij komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu te kazališne i radijske režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Upisala je poslijediplomski studij znanosti o književnosti, teatrologije i dramatologije, filmologije, muzikologije i kulture gdje istražuje autoteoriju i tipologiju majčinstva u suvremenoj književnosti. Režira predstave, piše poeziju i organizira festivale. Režirala je predstavu Nepoznata iz Seine prema romanu Odona von Horvatha u suradnji sa zagrebačkim bendom Portom Mortom u Teatru &TD, predstavu Mornar u koprodukciji UO Ruper i Teatar &TD prema djelima Fernanda Pessoe, Patnje mlade Hane prema poeziji Katje Gorečan u vlastitoj produkciji, te predstavu Yerma prema drami Federica Garcije Lorce u HNK Ivan pl. Zajc. Godine 2021. osnovala je umjetničku organizaciju Nahero, kuća za izvedbenu glazbenu i vizualnu umjetnost. U svojem umjetničkom djelovanju istraužuje ritual, tijelo kao koreoscenografiju i mitsko osjećanje svijeta.

Programe Bookse u parku podupiru: Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba, Zaklada Kultura nova.

Booksa u parku 2023

Ako ćete lipanj provesti zatočeni u gradu ili ako nas već s nestrpljenjem čekate, imamo dobre vijesti za vas – vraća se Booksa u parku! Za vas smo pripremili bogat književno-umjetnički program u suradnji s našim prijateljima i susjedima, brojnim organizacijama i umjetničkom zajednicom.

Na platou pred Booksom pored Grginog kipa čeka vas mnoštvo sadržaja koje smo pažljivo i s ljubavlju smišljali za vas. Uz svježu limunadu, Booksin ledeni čaj ili kavu i, svakako, knjigu pronađite nešto za sebe – zajedno ćemo se družiti, educirati i zabavljati! Čekaju vas odlične knjige na Sajmu malih izdavača kojim otvaramo program, zanimljive tribine nastale u suradnji s izdavačkim kućama, Goethe institutom, udrugom Domino, Hrvatskim društvom pisaca, cjelodnevno druženje s Volonterskim centrom Zagreb. Nastupit će zvijezde Booksina književnog programa i radionica kreativnog pisanja, slavit ćemo prijateljstvo na glazbenoj Škrabici za Antu na kojoj će nastupiti glazbenica i glumica Ivana Starčević s prijateljima i prijateljicama (pripremamo vam i koncerte iznenađenja!). Subote ujutro rezervirane su za najmlađe s kojima ćemo čitati i crtati u suradnji s autori(ca)ma iz Oaza Books. Upoznat ćete mlade autore i autorice na književnom festivalu „Prvi prozak na vrh jezika” kojim ćemo zaključiti program i otići na zasluženi ljetni odmor.

Dođite i otkrijte novu knjigu, poslušajte zanimljive razgovore i čitanja, družite se s nama da nam ljeto u gradu bude bezbolnije! Možda upoznate nekoga!

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom1 i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu