Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
13.06.2024. u 16:00 @ Booksa

Susret s pjesnikom: Antonis Balasopoulos (Grčka) i Ivan Sršen (Sandorf, Ulysses' Shelter)

Petak
31.05.2024.

U razgovoru s urednikom i izdavačem Ivanom Sršenom, Antonis Balasopoulos će publici otkriti kako se upoznao i povezao s književnom scenom u Hrvatskoj te će predstaviti grčku scenu kojoj pripada i svoj književni rad u njenom kontekstu. Antonis Balasopoulos je prvi u nizu gostiju programa književne razmjene između Grčke i Hrvatske koju organizira Hrvatsko društvo pisaca.

Solunski pjesnik Antonis Balasopoulos na studiju Komparativne književnosti na Sveučilištu u Cipru predaje 18sto- i 19stostoljetnu prozu engleskog govornog područja te kritičku teoriju s fokusom na istraživanje književne, filozofske i političke tradicije utopije. Kao književnik se prvi put pojavio u 2011. godini sa zbirkom kratkih eseja i aforizama “Kroz ušicu igle” (“Απ’ το μάτι της βελόνας”, prvo izdanje Galerie Astra 2011, drugo izdanje Enantia, 2022) i “Knjigom malih silogizama” (“Το βιβλίο των μικρών συλλογισμών”, Galerie Astra, 2011). Uslijedile su zbirke pjesama „Mnoštva nula“ (Πολλαπλότητες του μηδενός, Saixpirikon, 2020), „Bijelo na bijelom“ („Λευκό στο λευκό“, Enipnio, 2021), “Knjiga bića” (Το βιβλίο των πλασμάτων, Saixpirikon, 2021, uži izbor za Državnu nagradu za književnost Republike Cipar) i „Knjiga ruku“ („Το βιβλίο των χεριών“, Thraka, 2023), kao i zbirka kratkih priča “Kocka i druge priče” (“Ο κύβος και άλλες ιστορίες”, 24 Grammata, 2021) koja je dobila Državnu nagradu Republike Cipar u kategoriji kratke priče i novele. Također prevodi eseje i poeziju, uključujuči antologiju “Nova Engleska: Dickinson, Frost, Stevens (Zitros, 2022). Pjesme su mu i kratke priče objavljivane u tiskanim i elektronskim medijima u Cipru, Grčkoj, Velikoj Britaniji i u SAD-u. 

Ovdje možete pročitati nekoliko Balasopoulosovih pjesama i jedan prozni odlomak koje je na hrvatski prevela Marija Dejanović.

Svi prije ili kasnije završe u Booksi.
#booksinih20

Program podupiru Turistička zajednica grada Zagreba, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Booksa u parku 2024

Booksa u parku, ljetna oaza u Martićevoj, mali nezavisni kult(ur)ni festival, i ove godine zabljesnut će književnim, glazbenim, filmskim i participativnim programima osmišljenim u suradnji s našim prijateljima, susjedima, brojnim organizacijama i umjetničkom zajednicom! Kao i dosad, i ovom Booksom u parku želimo istaknuti važnost dostupnosti javnih prostora kao vitalnih dijelova gradskog tkiva, za programe koji dolaze iz lokalnih zajednica, umjetničkih kolektiva i nezavisnih kulturnih organizacija.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu