Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
19.05.2023. u 18:00 @ Booksa

Filmsko-čitateljski klub: 'Gepard'

Large mv5bogi0nmeznzutzdm4zs00nzhjlwi3ngytmda5mtvlmtc4y2jjxkeyxkfqcgdeqxvymdm0nzcxmq  . v1 Foto: IMDb.
Srijeda
10.05.2023.

Na filmsko-čitateljskom klubu 9.5. bavimo se jedinim romanom talijanskog plemića Giuseppea Tomasija di Lampeduse Gepard (Il Gattopardo). Ovo po svemu jedinstveno djelo u Italiji je prvi put objavljeno 1958. nakon što ga je prvo bio odbio niz izdavača, a već 1963. redatelj Luchino Visconti ekranizira ga u istoimeni trosatni film raskošne produkcije s međunarodnom zvjezdanom glumačkom postavom pa su naslovne uloge donijeli Burt Lancaster, Alain Delon i Claudia Cardinale. Roman u osam poglavlja tematizira život i smrt sicilijanskoga kneza Don Fabrizija od Saline ujedno propitujući kompleksnu društvenu tranziciju što ju je pokrenula Garibaldijeva borba za ujedinjenje Italije. Naslovom romana istovremeno se aludira na glavni lik čiji je to nadimak, te na zvijer s obiteljskog grb, ali i na sam svijet otočne aristokracije. 

 

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Grad Zagreb.

Filmsko-čitateljski klub

Koliko ste puta zapleli u rasprave oko toga je li bolji film ili knjiga prema kojoj je snimljen? Popularno mišljenje kaže da je adaptacija rijetko tako dobra kao original na kojem se temelji, međutim, nije rijetko da naiđemo na primjere u kojima nas književni i filmski tekst svaki na svoj način podjednako oduševe. Što čini dobru adaptaciju – vjernost predlošku ili sloboda interpretacije? Je li važno rekreirati priču ili je dovoljno preuzeti neki element da bi ono što nas je osvojilo u jednom funkcioniralo i u drugom mediju? O svemu tome raspravljamo u filmsko-čitateljskom klubu, zajedničkom pothvatu Bookse i Kina Kinoteka, u kojem spajamo naše dvije velike ljubavi – književnost i film. Klub moderira voditelj filmskih programa kina Kinoteka Mario Kozina.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom1 i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu