Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3
17.02.2024. u 11:00 @ Booksa

Filmsko-čitateljski klub: 'Menuet za gitaru' i 'Doviđenja u sljedećem ratu'

Large untitled design  18
Ponedjeljak
12.02.2024.

Ratni, djelomično autobiografski i psihološki roman Menuet za gitaru (1975) ponajboljeg slovenskog modernističkog pisca Vitomila Zupana ekranizirao je, prema scenariju samoga autora, velikan srpskog filmskog modernizma (crnoga vala) Živojin Pavlović, poštujući snažan slobodarski i, shodno tomu, društvenokritički prefiks predloška. Doviđenja u sljedećem ratu (Nasvidenje v naslednji vojni, 1980), nastao u produkciji Viba filma i Vesna filma, igrao je, između ostalog, u programu Izvjestan pogled filmskog festivala u Cannesu te se ubraja među same vrhunce slovenske kinematografije. Doživljaje Jakoba Berganta Berka u Osvobodilnoj fronti i njegove španjolske reminiscencije pratit ćemo, tako, ne samo putem vitalističko-filozofske, intertekstualne Zupanove proze, već i putem kamere Tomislava Pintera koja, u suglasju s glazbom velikog Bojana Adamiča, magično spaja udaljene vremensko-prostorne koordinate jedne uistinu iznimne biografije.

Voditelj kluba je Silvestar Mileta.

Prijaviti se možete na booksa@booksa.hr 

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Grad Zagreb.

Filmsko-čitateljski klub

Koliko ste puta zapleli u rasprave oko toga je li bolji film ili knjiga prema kojoj je snimljen? Popularno mišljenje kaže da je adaptacija rijetko tako dobra kao original na kojem se temelji, međutim, nije rijetko da naiđemo na primjere u kojima nas književni i filmski tekst svaki na svoj način podjednako oduševe. Što čini dobru adaptaciju – vjernost predlošku ili sloboda interpretacije? Je li važno rekreirati priču ili je dovoljno preuzeti neki element da bi ono što nas je osvojilo u jednom funkcioniralo i u drugom mediju? O svemu tome raspravljamo u filmsko-čitateljskom klubu, zajedničkom pothvatu Bookse i Kina Kinoteka, u kojem spajamo naše dvije velike ljubavi – književnost i film. Klub moderira voditelj filmskih programa kina Kinoteka Mario Kozina.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu