Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
29.05.2024. u 18:00 @ Booksa

Tematski čitateljski klub: 'Preobražaji inteligencije: Što da radimo s njihovim plavim mozgom?' Catherine Malabou

Srijeda
08.05.2024.

U svibnju Tematski čitateljski klub čita knjigu Preobražaji inteligencije: Što da radimo s njihovim plavim mozgom? Catherine Malabou (Fakultet za medije i komunikacije, 2018.; preveli Srđa Janković i Suzana Bojović).

Iz blurba:

Catherine Malabu u novoj knjizi pregledava i revidira neke od temeljnih pretpostavki svog ranijeg rada na plastičnosti mozga. U toj samokritičnosti novi avatar plastičnosti postaje inteligencija. Malabu konceptualizira inteligenciju kao posrednika između područja transcendentalnog i empirijskog i koristi je za ocrtavanje nove topologije mišljenja, slobode i otpora. Transformacije inteligencije lucidna je, sažeta i neobično napisana studija koja nepogrešivo pokazuje sjever kada se orijentira u razmišljanju.

Jedna od najvažnijih suvremenih francuskih filozofkinja u svom istraživanju i pisanju bavi se širokim spektrom tema i mislilaca na prijelazu filozofije, neuroznanosti i psihoanalize. U središtu njezinog rada je pojam plastičnosti, koji je preuzela od Hegela i koji se pokazao plodnim u suvremenim ekonomskim, političkim i društvenim diskursima. Trenutno istražuje zajedničko uporište u antiteleološkim tendencijama u filozofiji, politici i biologiji.

Čitateljski klub vodi Matija Prica.

Da podsjetimo, umjesto aktualnih beletrističkih naslova, primarna materija ovog čitateljskog kluba je publicistika, esejistika i teorijska literatura o određenoj temi, uz manji broj književnih naslova koji će se nadovezivati na prethodno navedenu literaturu.  Kako je najavio, a to i provodi, voditelj ovog čitateljskog kluba, komparatist, novinar i kritičar Matija Prica: "Ovaj čitateljski klub neće vas iznova svaki mjesec oduševljavati zavodljivim beletrističkim naslovima, već će vas 'tlačiti' publicistikom, teorijom i, u boljim slučajevima, esejistikom. Možda se tu i tamo slučajno potkrade i koji književni naslov, ali samo kao mamac."

Za informacije o sudjelovanju pišite nam na booksa@booksa.hr.

Svi prije ili kasnije završe u Booksi.
#booksinih20

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Tematski čitateljski klub

Umjesto aktualnih beletrističkih naslova, primarna materija ovog čitateljskog kluba bit će publicistika, esejistika i teorijska literatura, uz manji broj književnih naslova koji će se nadovezivati na prethodno navedenu literaturu. 

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu