Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
30.11.2023. u 20:00 @ Booksa

Eks. prakse: udvajanje // Luka Bekavac (& 2109)

Četvrtak
23.11.2023.

Kad sam ih prvi put vidjela, krupni papirni blok oštrih savitljivih rubova iskakao je bjelinom iz elegantnog sumraka prostorije koju je očito dizajnirao netko s respektabilnim budžetom, profesionalnom pažnjom i relativno malo inspiracije. Pod sitnim reflektorima i usred simetrične kompozicije, na Uraniju kao da ne pada ista svjetlost koja liježe na druge predmete u prostoru, pomislila sam dok mi je kubus uporno privlačio pogled. Govorila su dvojica, sličnog profesorskog tipa u varijanti mlađe, nešto mekše akademske generacije; lijepo i staloženo, koncentrirano. Kasnila sam i razumjela malo, ali me hipnotički opis ciklusa romana unio u njegovu raslojenu nutrinu; isprva samo bijelu arhitekturu koja je postepeno dobivala boje, zatim patinu, zatim obrise bez jasnih lica. 


Odnijela sam jednu bijelu kutiju kući, mjeseci su prošli, bjelina je ostala dok uz kulisu jeseni nisam konačno ušla, korak po korak pa cijelim tijelom u narativ. Proza pročišćena i rahla; zaigrana i ambiciozna; duhovita i ozbiljna; razvedene pripovijesti niza života i vremena i ontoloških razina koje se lome i prepliću; knjige ispisane i oblikovane beskrajno pedantno i posvećeno. Dublje i šire od dosadašnjeg opusa Luke Bekavca smještenog u isti (?) univerzum. Luka Bekavac među najzanimljivijim je piscima suvremene domaće scene, čije su knjige ≈ totalno, sinestetsko iskustvo. Luka Bekavac je i. 

Govorimo o Uraniji

Danas je 30. studenog. 
Sada je 20:02. 

Luka Bekavac (Osijek, 1976.) objavio je romane Drenje (2011.), Viljevo (2013.), Policijski sat: slutnje, uspomene (2015.) i Urania (2022.) te zbirku priča Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku: studije, ruševine (2017.) Prevođen je na desetak jezika. Radi na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

O PROGRAMU: 
Ciklus razgovora Eks. prakse zamišljen je kao poniranje u različite dimenzije teksta, knjige i autorstva, polazeći od dvojne perspektive: književne prakse sam/e autor/ice u fokusu, i autor/ičina izbora djel(ovanj)a koje je informiralo ili inspiriralo njeg/zin rad. Osobito usmjereni na eksperimentalne pristupe književnosti, tekstu/alnosti i izdavaštvu, razgovori unutar ciklusa Eks. prakse slažu kaleidoskopsku viziju regionalnog izdavaštva koje rasklimava postojeće norme i istražuje inovativne, manje utabane, ili iskošene potencijale i pristupe unutar polja. Razgovore koncipira, otvara i moderira An• Fazekaš, esejist/ica i kritičar/ka na područjima književnosti, izvedbenih umjetnosti i pop kulture. 

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Eks. prakse

Ciklus razgovora Eks. prakse zamišljen je kao poniranje u različite facete teksta, knjige i autorstva, polazeći od dvojne perspektive: književne prakse sam/e autor/ice u fokusu, i autor/ičina izbora djel(ovanj)a koje je informiralo ili inspiriralo njeg/zin rad. Osobito usmjereni na eksperimentalne pristupe književnosti, tekstu/alnosti i izdavaštvu, razgovori unutar ciklusa Eks. prakse slagat će kaleidoskopsku viziju regionalne književnosti koja rasklimava postojeće norme i istražuje inovativne, manje utabane, ili iskošene potencijale i pristupe unutar polja.

Razgovore će koncipirati, otvarati i moderirati An• Fazekaš, esejist/ica i kritičar/ka na područjima književnosti, izvedbenih umjetnosti i pop kulture.  

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu