Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
02.05.2023. u 19:00 @ Booksa

Eks. prakse: udvajanje // Danica Vukićević (& Nadežda Mandeljštam) 

Large untitled design  4 Fotografija Danice Vukićević: Vesna Lalić.
Utorak
25.04.2023.

Ciklus razgovora Eks. prakse zamišljen je kao poniranje u različite facete teksta, knjige i autorstva, polazeći od dvojne perspektive: književne prakse sam/e autor/ice u fokusu, i autor/ičina izbora djel(ovanj)a koje je informiralo ili inspiriralo njeg/zin rad. Osobito usmjereni na eksperimentalne pristupe književnosti, tekstu/alnosti i izdavaštvu, razgovori unutar ciklusa Eks. prakse slagat će kaleidoskopsku viziju regionalne književnosti koja rasklimava postojeće norme i istražuje inovativne, manje utabane, ili iskošene potencijale i pristupe unutar polja. Razgovore će koncipirati, otvarati i moderirati An• Fazekaš.  

ŠTA RADIŠ
Pišem. Neprestano pišem. Svanulo mi je. Ushićena sam.  

Na prvom izdanju tribine Eks. prakse: udvajanje, posvećene eksperimentalnim pristupima književnosti i izdavaštvu, istraživanjima mimo normativnih predodžbi o književnim formama-sadržajima, s Danicom Vukićević otvaramo temu njezina književnog rada, u kojemu zajednički vibriraju feminističko i božansko; poetsko, kritično i kuhinjsko; urbano, intimno, strano i onostrano. Pjesništvo je Danici Vukićević prirodni habitus i kada slijeva stih u prozu, a prozu u roman krojen od fragmenata, koje pametna strujna stihija uvezuje u Unutrašnje more (ovjenčano NIN-om za najbolji roman 2022).

Kao toplohladni izvor ili reflektirajuća ploha, Danica V. za svoju književnu dvojnicu u razgovoru bira rusku spisateljicu Nadeždu Mandeljštam, za dvostruki uron u književnost koja u rukama svakodnevnicu premeće dok je ne modelira u talisman, u pismo i bocu i vječnost.

AUTOPOETIKA I
Nisam se izjašnjavala, ali moj pesnički opus počiva na samoironiji, na samoparodiji, mog poezijom manifestovanog pesničkog ja, moje parodične i parodijske plesne figure. Donekle 

VELIKI PROBLEM
Imala sam problem. Da složim na pravi način, možda konceptualno, priče u knjizi priča koje sam tako dugo pisala. Želela sam da se prepustim sanjanju kao Indi- janka ili Aboridžinka i da rešenje dođe u snu. Sanjanje nije donelo ploda. Odštampane priče su se vukle po kući.  

Danica Vukićević piše poeziju i prozu. Živi i radi (u Beogradu). Podaci o objavljenim knjigama mogu se naći.

An• Fazekaš, esejist/ica je i kritičar/ka na područjima književnosti, izvedbenih umjetnosti i pop kulture.  

DETINJSTVO
Obožavala sam da igram školice (s pljosnatim kamenom) i preskačem lastiš (visina do vrata oko 1,60 cm), pisala sam roman u kome junakinja umire na kraju, a ruža koja je rasla u trnju i mirisala pod prozorom kućice u kojoj su imale savršen život nana i tetka, uklapala se u sve to.   

POTVRDA ROMANESKNOSTI
Ona je otkrila kako život ima strukturu romana (neprustovski, nabokovski) iz dana u dan, to jest, da je svaki dan – roman i da on ne mora nužno biti deo ciklusa niti povezan s ostalim danima-romanima (nebalzakovski) ili pak, nategnuto može (balzakovski). I upravo taj dan kada je za televiziju izrekla to o romanu-danu završio se spektakularno, provela je noć u policijskoj stanici.  

BESMRTNOST
Samo (je u) sada. 


Dizajn: Škart

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Možda će vas zanimati
Video
Homepage 344289799 1103265490593862 5385092516047190487 n 08.05.2023.

Eks. prakse: udvajanje // Danica Vukićević (& Nadežda Mandeljštam) 

Prvo izdanje tribine 'Eks. prakse: udvajanje', posvećene eksperimentalnim pristupima književnosti i izdavaštvu, otvorili smo s Danicom Vukićević, aktualnom dobitnicom NIN-ove nagrade!

Eks. prakse

Ciklus razgovora Eks. prakse zamišljen je kao poniranje u različite facete teksta, knjige i autorstva, polazeći od dvojne perspektive: književne prakse sam/e autor/ice u fokusu, i autor/ičina izbora djel(ovanj)a koje je informiralo ili inspiriralo njeg/zin rad. Osobito usmjereni na eksperimentalne pristupe književnosti, tekstu/alnosti i izdavaštvu, razgovori unutar ciklusa Eks. prakse slagat će kaleidoskopsku viziju regionalne književnosti koja rasklimava postojeće norme i istražuje inovativne, manje utabane, ili iskošene potencijale i pristupe unutar polja.

Razgovore će koncipirati, otvarati i moderirati An• Fazekaš, esejist/ica i kritičar/ka na područjima književnosti, izvedbenih umjetnosti i pop kulture.  

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu