Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
16.05.2023. u 19:00 @ Booksa

Književna perspektiva: Zašto (ne) pamtimo pročitano? Luka Ostojić!

Large untitled design  7
Srijeda
10.05.2023.

Da je književnost itekako bitna, složit će se svi, pa čak i oni koji ne čitaju. 
Zašto je bitna, neke će možda trebati podsjetiti. Ali zato zasigurno nikoga neće trebati posebno podsjećati na školsku lektiru – to niti nam treba, niti želimo. A zašto je tome tako te čega se i koliko mi zapravo iz te lektire, ali i generalno knjiga koje smo pročitali sjećamo, tema je interesa i istraživanja našeg prvog gosta, Luke Ostojića


Luku ste navikli gledati i slušati u raznim ulogama, a ovaj put nam dolazi kao doktorand na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gdje radi kao asistent na projektu „Pamćenje (o) književnosti u svakodnevici“. 

U tom svojstvu s njim ćemo razgovarati o ulozi i važnosti književnosti te zašto je njega privukao empirijski pristup književnosti; koliko toga što smo pročitali zapamtimo, te o čemu ovisi ono što ćemo upamtiti, a za kraj Luka s nama možda podijeli i pokoji njemu zanimljiv detalj iz dosadašnjeg istraživanja. 

Tribinu moderira Matija Prica.

Vidimo se!

 

Razgovor se odvija u sklopu tribine koju vodi književni kritičar Matija Prica. Tribina je zamišljena kao razgovor o fenomenima koji ulaze u fokus književnika i književnica koji trenutno stvaraju te pokušava dati odgovor na pitanja što je to što definira kontekst suvremene književnosti, koji fenomeni ulaze u fokus književnog stvaralaštva te zbog čega. Tribina se tako bavi specifičnim književnim fenomenima poput književnih škola, pravaca ili stilova koji se javljaju u suvremenom stvaralaštvu te društvenim fenomenima relevantnim za književnost poput samog čitanja, ekoloških tema ili tema migracija koje su aktualne u suvremenom životu. 

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Možda će vas zanimati
Video
Homepage untitled design   2024 04 08t160237.303 12.04.2024.

Književna perspektiva: Iskustvo ulaska na književnu scenu

Prva ovogodišnja tribina "Književa perspektiva" bila je posvećena mladim autoricama i autorima te njihovim inicijalnim iskustvima pri ulasku u književno polje. Pogledajte snimku!

Video
Homepage 354229978 590500373189693 1150755676868404815 n 29.06.2023.

Književna perspektiva: China Miéville i reprezentacija kapitalizma u književnosti

Na drugoj 'Književnoj perspektivi' Matija Prica ugostio je novinarku i čitateljicu Ivanu Perić s kojom je razgovarao o temi kapitalizma u književnosti na primjeru Chine Miévillea.

Video
Homepage 345782321 3101628596796093 1217271605817680630 n 22.05.2023.

Književna perspektiva: Zašto (ne) pamtimo pročitano? Luka Ostojić!

Zašto je književnost bitna, zašto pamtimo ili ne pamtimo lektiru, koliko se zapravo iz te lektire, ali i generalno knjiga koje smo pročitali sjećamo, razgovarali smo s Lukom Ostojićem.

Književna perspektiva

Tribina je zamišljena kao razgovor o fenomenima koji ulaze u fokus književnika i književnica koji trenutno stvaraju te pokušava dati odgovor na pitanja što je to što definira kontekst suvremene književnosti, koji fenomeni ulaze u fokus književnog stvaralaštva te zbog čega. Tribina se tako bavi specifičnim književnim fenomenima poput književnih škola, pravaca ili stilova koji se javljaju u suvremenom stvaralaštvu te društvenim fenomenima relevantnim za književnost poput samog čitanja, ekoloških tema ili tema migracija koje su aktualne u suvremenom životu. Uređuje ju i vodi književni kritičar i komparatist Matija Prica. 

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu