Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
23.11.2023. u 20:00 @ Booksa

Književna perspektiva: Nacionalna strategija poticanja čitanja

Large untitled design  9
Petak
17.11.2023.

Tema razgovora na posljednjoj ovogodišnjoj Književnoj perspektivi je Nacionalna strategija poticanja čitanja, koja se provodila od 2017. do 2022. godine. Potaknuta kontinuiranim, poražavajućim rezultatima istraživanja čitalačkih navika u Hrvatskoj, Strategija je trebala stvoriti preduvjete te pokrenuti konkretne projekte kojima bi se to stanje počelo mijenjati. 

Kakva je situacija šest godina nakon početka provedbe te godinu dana od njezina završetka; koji su uzroci loših čitateljskih navika Hrvatica i Hrvata te koje su posljedice takvog stanja; koji su bili ciljevi Strategije te kako ih se nastojalo ostvariti; jesu li ta nastojanja bila uspješna i kakvi su rezultati, samo su neka od pitanja na koja ćemo u četvrtak 23.11., s početkom u 20 sati pokušati dati odgovor. U tome će nam pomoći Korana Svilar, spisateljica i gimnazijska profesorica te Igor Medić, znanstveni suradnik Staroslavenskog instituta.  

Razgovor se odvija u sklopu tribine koju vodi književni kritičar Matija Prica. Tribina je zamišljena kao razgovor o fenomenima koji ulaze u fokus književnika i književnica koji trenutno stvaraju te pokušava dati odgovor na pitanja što je to što definira kontekst suvremene književnosti, koji fenomeni ulaze u fokus književnog stvaralaštva te zbog čega. Tribina se tako bavi specifičnim književnim fenomenima poput književnih škola, pravaca ili stilova koji se javljaju u suvremenom stvaralaštvu te društvenim fenomenima relevantnim za književnost poput samog čitanja, ekoloških tema ili tema migracija koje su aktualne u suvremenom životu. 

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

 

Književna perspektiva

Tribina je zamišljena kao razgovor o fenomenima koji ulaze u fokus književnika i književnica koji trenutno stvaraju te pokušava dati odgovor na pitanja što je to što definira kontekst suvremene književnosti, koji fenomeni ulaze u fokus književnog stvaralaštva te zbog čega. Tribina se tako bavi specifičnim književnim fenomenima poput književnih škola, pravaca ili stilova koji se javljaju u suvremenom stvaralaštvu te društvenim fenomenima relevantnim za književnost poput samog čitanja, ekoloških tema ili tema migracija koje su aktualne u suvremenom životu. Uređuje ju i vodi književni kritičar i komparatist Matija Prica. 

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu