Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250
30.10.2019. u 17:00 @ Booksa

Književni razgovor: Ivica Đikić i Katarina Luketić

Large 2017 11 23 23.45.26
Ponedjeljak
21.10.2019.

U njegovom posljednjem romanu Ukazanje mnoštvo životinja okuplja se na brdu kako bi svjedočile čudesnoj i za ljude neobjašnjivoj transcedentnoj pojavi. U istome romanu, jedan optuženik iznosi završnu riječ na montiranome procesu u kojem će i to „čudo na brdu" biti predmetom istrage i dijelom jedne te iste priče o osvajanju političke moći. Njegov prethodni roman Beara pisan je po drukčijim poetskim zakonitostima i potpuno utemeljen u dokumentarnome: sudskim dokazima, svjedočenjima i stvarnim događajima. Ipak, u oba romana – kao i u čitavom njegovom književnom opusu – problematiziraju se slične teme: zlo, strah, okolnosti zločina, manipulacije, mjesto pojedinca unutar otrovanih zajednica itd. Njega zanimaju dubinski, na prvi pogled skriveni slojevi društva, ono nevidljivo koje trasira naše pojedinačne životne puteve. O svim tim temama, kao i uopće o odnosu između fikcije i stvarnosti, etike i estetike te književnog, novinarskog i scenarističkog posla razgovarat ćemo s autorom Ukazanja i Beare Ivicom Đikićem. Razgovor će moderirati književna kritičarka i esejistica Katarina Luketić.

Ivica Đikić rođen je 1977. u Tomislavgradu, a danas živi u Zagrebu. Već 25 godina se profesionalno bavi novinarstvom i u toj je branši prošao gotovo sve razine: od honorarnog suradnika u Slobodnoj Dalmaciji preko jednog od glavnih reportera i novinara u Feral Tribuneu do glavnog urednika Novog lista i Novosti te aktualnog kolumniste istog tjednika. Objavio je romane: Ukazanje, Beara – dokumentarni roman o genocidu u Srebrenici, Sanjao sam slonove, Ponavljanje i Cirkus Columbia; zbirku priča Ništa sljezove boje; zbirku pjesama: Ostatak svijeta i još tri publicističke knjige. Autor je scenarija za nagrađenu i međunarodno uspješnu seriju Novine, a u suradnji s Emirom Imamovićem Pirkeom trenutačno piše scenarij za novu seriju Amnezija.

Od riječi do riječi

Što se novoga i važnoga pojavilo na domaćem i regionalnom književnom horizontu? Bilo da se radi o književnosti, teoriji književnosti, publicistici ili novim trendovima u svijetu izdavaštva, ovo je tribina na kojoj razgovaramo o temama koje su važne piscima, čitateljima, ljudima od struke. Tribinu vodi književna kritičarka i urednica Katarina Luketić.

I dalje se družimo u parku!

Zagrebačkom Martićevom i dalje - kroz rujan i listopad - glasno odzvanjaju književnost i kultura: nastavljamo druženja na Booksinim programima u parku!

Istina jest da je Booksa odavno svoje programe pogurala van jer druženja u parku ipak su nešto posebno. U tih nekoliko tjedana programa usmjeravamo se na raznolikost, solidarnost i otvorenost u našem malom, ali beskrajno dragom i šarmantnom kvartu. Nakon dugog perioda zatvorenosti, izolacije, zazora od druženja i sveopće krize i nesigurnosti, još radosnije ugošćavamo prijatelje daleke i bliže, susjede i strance, festivale nove i stare, sve pod brezama i još bliže kvartu – dođite se zabaviti, educirati i družiti se!

Large ninaromicbooksa 25jun21 pibernik 34

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu