Page arrow
08.12.2020. u 17:00 @ Booksa

Online razgovor povodom filma 'Borba za Grenland'

Large gren Kadar iz filma.
Petak
04.12.2020.
Povodom projekcije filma Borba za Grenland na Human Rights Film Festivalu, a u sklopu Revije malih književnosti, razgovarat ćemo s piscem Sigbjørnom Skådenom, pripadnikom naroda Saami.

S njim će o Reviji, antologiji, filmu i književnosti te položaju autohtonih naroda razgovarati Miljenka Buljević. Razgovor pratite na linku.

Booksina Revija malih književnosti ove godine pod svjetla reflektora stavlja Polarni krug. Regija je to koja obuhvaća nekoliko zemalja, jezika i kultura, u kojima i danas žive i na svojim jezicima stvaraju autohtoni narodi. Oni se u 21. stoljeću nalaze između čekića ekološke krize i nakovnja kolonizacije.

U sklopu Revije objavit ćemo i Antologiju Polarnog kruga u kojoj suvremeni književnici interpretiraju svoju poziciju nekad s humorom, nekad s melankolijom, ali uvijek s angažiranom kritikom.

U sklopu popratnog programa 18. Human Rights Film Festivala prikazuje se dokumentarni film Borba za Grenland (The Fight for Greenland, 2020.) danskog redatelja Kennetha Sorenta, koji na primjeru najvećeg otoka na svijetu prikazuje suvremena trenja čekića ekološke krize i nakovnja kolonizacije. Film gledajte na linku sve do 13.12.Sigbjørn Skåden (1976.) odrastao je u saamijskom selu pored Tromsøa, na sjeveru Norveške. Književnost je magistrirao na Sveučilištu u Yorku te na Sveučilištu u Tromsøu. Debitantsku zbirku poezije Skuovvadeddjiid gonagas (The King of Shoemakers) napisao je na sjevernom saami jeziku, a za nju je dobio nominaciju za najprestižniju književnu nagradu u nordijskim zemljama koju dodjeljuje Nordijsko vijeće.

Njegovoj drugoj knjizi poezije Prekariáhtalávlla (A Song for the Precariat) objavljenoj 2010. prethodio je anonimno napisan i kontroverzan blog roman Ihpil: Láhppon Mánáid Bestejeaddji (Ihpil: The Savior of the Lost Children) iz 2008. u kojem se pojavljuje kao saamska lezbijka. Objavio je publicističke knjige o narodu Saami i njihovoj kulturi namijenjene djeci Sámit / Samer (2012.), a 2014. je postao prvi saamski dobitnik nagrade Havmann za roman Våke over dem som sover (Watch over those who sleep).

Piše za kazalište, uređuje i prevodi između saamskog i norveškog, živi u Tromsøu.

Revija malih književnosti

Festival Revija malih književnosti održava se krajem svake godine u Booksi. Gošće i gosti Revije u svojim su zemljama dobro poznati i uspješni kod publike i kritike, dok su u Hrvatskoj još neobjavljeni. U prvoj dekadi postojanja Revija je ugostila mlade književne snage iz svih zemalja regije (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Kosovo, Makedonija, Rumunjska, Slovenija, Srbija). 2015. Revija je okrenula pramac u smjeru sjevera i predstavila autore i autorice iz Latvije, Litve i Estonije, a 2016. u gostima su nam bile njihove kolegice i kolege iz zemalja Beneluxa. Sljedeće tri godine putovali smo na jug i upoznali autore Levanta, Magreba i Egipta. Potom su na red došle književnosti zemalja Polarnog kruga, a 2021. Revija se 'vratila' kući, fokusirajući se na domaću književnost kao malu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu