Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250
20.04.2020. u 22:00 @ Booksa

Tribina o stripu: Superman ili Homo superior?

Large extra large superman
Utorak
14.04.2020.

Na prvom izdanju nove serije tribina, na kojima će se obrađivati superherojska literatura, voditelj Leonard Jurić razgovarat će s Asjom Bakić, koja je na Mufu godinama pažljivo secirala superherojske filmove, o odnosu superheroja prema političkoj moderni i njezinom neprijatelju: konformizmu.

Zbog izvanrednih okolnosti prva tribina imat će svoje izdanje u obliku pisanog intervjua koji ćemo 21.4. objaviti na portalu. Kako bi usprkos tome svi imali priliku uključiti se u raspravu, pozivamo vas da svoja pitanja pošaljete na booksa@booksa.hr i ona će biti integrirana u objavljeni razgovor.

Konformizam se odnosi na prikaz "vječne sadašnjosti" kao tendenciju superherojskih priča, poput onih o Supermanu, da idealiziraju sadašnjost i da se u tim pričama nikada ništa ne mijenja u svijetu i društvu. Ljudi se mogu opustiti jer je moć koja ih štiti banalna i benevolentna. Političku modernu pak predstavljaju X-Meni koji se kao potlačena manjina moraju angažirati oko budućnosti (pa i mijenjati prošlost ako treba) jer stalno dobivaju grozomorne vizije sutrašnjice koncentracijskih logora i genocida. U doba pandemije korona virusa, kada je cijeli svijet prinuđen vjerovati svojim suverenima, pitanje opravdanosti tog povjerenja nije samo tematska fiksacija superherojskih priča nego preokupacija svakodnevnog života.


***

Intervju pročitajte ovdje.


Foto: All-Star Superman, Vol. 1, Grant Morrison.

Tribina o stripu

Kakve veze Superman ima s konformizmom? Kako su X-Meni politička moderna? Jesmo li slijepi kao Daredevil? Koji heroji su ''iz naroda'', a koji iz ''kule od slonovače''? Sva ta i mnoga druga pitanja ljubitelji superherojskih priča, a i oni koji to tek postaju, saznat će na tribini Leonarda Jurića.

I dalje se družimo u parku!

Zagrebačkom Martićevom i dalje - kroz rujan i listopad - glasno odzvanjaju književnost i kultura: nastavljamo druženja na Booksinim programima u parku!

Istina jest da je Booksa odavno svoje programe pogurala van jer druženja u parku ipak su nešto posebno. U tih nekoliko tjedana programa usmjeravamo se na raznolikost, solidarnost i otvorenost u našem malom, ali beskrajno dragom i šarmantnom kvartu. Nakon dugog perioda zatvorenosti, izolacije, zazora od druženja i sveopće krize i nesigurnosti, još radosnije ugošćavamo prijatelje daleke i bliže, susjede i strance, festivale nove i stare, sve pod brezama i još bliže kvartu – dođite se zabaviti, educirati i družiti se!

Large ninaromicbooksa 25jun21 pibernik 34

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu