Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
16.09.2022. u 19:00 @ Booksa

Učitavanje: Monika Nožinić i Helena Risek

Srijeda
14.09.2022.
Ljeto je na izmaku, stiže nam i prvo ovosezonsko Učitavanje. Pod ravnanjem, ta koga drugog, već moderatorskog dvojca Vigora Vukotića i Martina Majcenovića, publici će se svojim pjesmama i razmišljanjima o pisanju predstaviti dvije neafirmirane pjesnikinje: Monika Nožinić i Helena Risek.
Osim predstavljanja mladih pjesničkih snaga, predstavit ćemo i učitavačke novosti u novoj sezoni, objasniti što nam ona sve nosi i koji će biti novi poligoni za neafirmirane pjesnike i prozaike.
 
Helena Risek rođena je 27. listopada 1990. u Zagrebu. Završila je KBF, smjer Relgiozna pedagogija i katehetika. Administratorica je u privatnoj stomatološkoj ordinaciji. U slobodno vrijeme piše poeziju i pleše na svili. Objavljena poezija može se pronaći na: booke.hr, astronaut.ba, casopiskvaka.com.hr te na blogu poezijanakonpoezije.
Monika Nožinić pisanjem poezije bavi se još od ranog djetinjstva. Iako je odabrala socijalni rad kao životni poziv te 10 godina provela volontirajući i radeći u NGO organizacijama, put ju je odnio u novinarstvo, a zatim i u IT vode. Trenutno radi kao copywriter i content creator u zagrebačkoj digitalnoj agenciji Async Labs. Poezija joj je oduvijek bila odmak od svakodnevice i svojevrsna terapija pa tako njene pjesme često imaju preneseno značenje. Kroz poeziju iznosi svoje emocije, snove, razna duševna i društvena stanja, ostavlja otvorena vrata čitatelju te podiže svijest o važnosti mentalnog zdravlja. Za sebe kaže da je strastveno znatiželjno “piskaralo”, neprestano nadahnuta prirodom i ljudima oko sebe. Prva pjesma objavljena joj je u zbirci pjesama Erato ´04 (Međunarodni institut za književnost, Zagreb, 2004.), a želja joj je izdati vlastitu zbirku poezije.
 

Tribina Učitavanje

Tribina Učitavanje, u organizaciji članova Književne grupe 90+, već nekoliko godina ugošćuje i predstavlja mlade autore koji još nisu poznati široj književnoj publici, nerijetko i autore s još neobjavljenim tekstovima. Tribinu vode i nove spisateljske nade pronalaze mladi književnici Martin Majcenović i Vigor Vukotić.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu