Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
10.07.2024. u 19:00 @ Booksa

LeQtira - Čitanje Queera udruge Domino

Petak
05.07.2024.

Ovo je poseban događaj u okviru projekta LeQtira - Čitanje Queera, koji ima za cilj promicanje i valorizaciju značajnih queer autora te novih perspektiva u razvoju queer književne teorije. Ovog srpnja, povodom rođendana francuskog književnika Marcela Prousta (10.7.1871. – 18.11.1922.), jednog od najutjecajnijih književnika 20. stoljeća, predstavit će se knjiga Tajanstveni korespondent i druge neobjavljene novele. Knjiga sadrži devet kratkih priča Marcela Prousta koje su ostale neviđene tijekom njegova života, vjerojatno zbog svoje smjelosti u prikazivanju gay želje. Knjiga je izdana ove godine u našoj nakladi i pruža uvid u manje poznatu, ali jednako briljantnu stranu Proustovog stvaralaštva. Marcel Proust (10.7.1871. – 18.11.1922.) je ostvario značajan doprinos književnosti svojim monumentalnim djelom U traganju za izgubljenim vremenom. Njegov rad imao je ogroman utjecaj na književnost 20. stoljeća, a Tajanstveni korespondent i druge neobjavljene novele otkrivaju njegovu hrabru i inovativnu stranu u prikazivanju queer tema. U predstavljanju knjige sudjelovat će pisac i novinar Srđan Sandić te književna teoretičarka dr. sc. Maja Vukušić Zorica. Dođite i pridružite nam se u slavlju Proustovog stvaralaštva te u razgovoru o njegovim djelima kroz queer prizmu.

Svi prije ili kasnije završe u Booksi.
#booksinih20

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Ostali programi

Otkad je Booksa otvorila svoja vrata u siječnju 2004. godine u gostima su nam bile brojne organizacije, umjetnice, izvođači, održale su se stotine tribina, razgovora, okruglih stolova, diskusija, predstavljanja... Mnogo je ljudi koji rade vrlo zanimljive i kvalitetne stvari, ali nemaju svoj prostor gdje bi ih mogli predstaviti i tu na scenu upadamo mi. Možemo besplatno ustupiti prostor, tehniku kojom raspolažemo i pomoć u promociji događanja. No kako je upita jako, jako puno, ne možemo nikako udovoljiti svima, a ima li, ili nema slobodnih termina i kada, saznat ćete ako nam šibnete mail.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu