Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
18.10.2023. u 20:00 @ Booksa

Škrabica: Dražen Franolić i Emil Gabrić duo

Ponedjeljak
09.10.2023.

Dražen Franolić na oudu i Emil Gabrić na violi stvaraju glazbu trenutka, instrumentalnu meditativnu fuziju klasike, orijentalne glazbe i jazza. Potpuno se prepuštaju spontanim dužim formama koje nastaju iz čitavog njihovog svjesnog i nesvjesnog glazbenog iskustva, intuicije i osjećaja. Svaka izvedba je nova i neponovljiva.

Na linku poslušajte glazbu trenutka.   

U sklopu projekta Glazba trenutka za Nota Bene Records 15. listopada objavljuju meditativni album Duel koji će nam predstaviti u Booksi. Ranije su za istu izdavačku kuću objavili albume Triptych i The Other Side.

Emil Gabrić, violina i viola 

Odrastao u Subotici gdje je po cijele dane pjevao i tjerao baku i prabaku da mu glume prateći bend. Predškolsko razdoblje obilježava mu podstanarski život kod poznate glazbene obitelji Toplak gdje mu dopuštaju da svira po njihovom klaviru. Vrlo brzo upisuje glazbenu školu i donosi odluku koja će mu obilježiti život – svirat će violinu. Razlozi su bili prozaični: harmonika mu je bila preteška, flauta je bila preskupa, a violina se mogla posuditi u glazbenoj školi. Uz klasično glazbeno obrazovanje Emilov glazbeni put obilježavaju i susreti s romskom, srpskom i mađarskom glazbom. Do srednje škole osvojio je brojne nagrade na natjecanjima te ostvario niz uspješnih koncerata solo i uz orkestar. Pripremao se za odlazak na studij u inozemstvo, ali je rat sve prekinuo. Upisao je novosadsku glazbenu akademiju sa 16 godina, a već sa 17 godina studij violine nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1993. član je Paganini banda, a paralelno bio je i član Lada, snimio oko tristotinjak skladbi za razne izvođače, film, kazališne predstave i televizijske serije. Uvijek je htio svirati violu pa je 2013. upisao i studij viole. Od 2017. član je The Kazetofona s kojima očekuje skorašnji izlazak prvog albuma. Od 2020. član trija Franolić, Ćulap, Gabrić. Ove je godine počeo svirati u triju Franolić Mureškič Gabrić, s kojim snima album Black Cat. S Draženom Franolićem krenuo je stvarati glazbu trenutka – potpuno prepuštanje glazbi (improvizacija) u kojem koristi svo svoje glazbeno iskustvo. Za Nota Bene Records izdali su albume Duel, Triptych i The Other Side. Dobitnik  je nagrade Status 2020. godine. Predaje violinu u Glazbenoj školi Jastrebarsko.

 


Dražen Franolić - oud (arapska lutnja)

Stvara i izvodi orijentalnu glazbu, autorske kompozicije nastale pod utjecajem arapske, balkanske, indijske i jazz glazbe, koje uključuju improvizaciju. Najviše ga zanima glazba koja nastaje u trenutku. Takvu glazbu stvara s Emilom Gabrićem na violi. Zajednički joj se potpuno prepuštaju, improviziraju i uza svo svoje dosadašnje glazbeno iskustvo stvaraju nešto novo. Za Nota Bene Records izdali su albume Duel, Triptych i The Other Side. Za istu je izdavačku kuću ove godine sa slovenskim udaraljkašem Ninom Mureškičem izdao albume Papillon i Jar. S trijom Franolić Mureškič Gabrić objavljuje album Black Cat. S trijom Franolić Ćulap Jovanović ranije je u izdavačkoj kući Geenger Records izdao dva albuma – Put (2016.) i Faza (2019.). S Kamenkom Ćulapom na udaraljkama za istu je izdavačku kuću snimio i album Bujrum (2013.), a nešto ranije i album Česmu (2009.). Sam je snimio meditativni album Melankolije (2011.). Nastupao je na festivalima moderne, etno i jazz glazbe. Najznačajniju glazbenu suradnju imao je s udaraljkašem Hamidom Drakeom te saksofonistom i klarinetistom Assifom Tsaharom na Earwing Jazz Festivalu u KSET-u (Zagreb, 2003.). S indijskim sviračem table Nimaijem Royem snimio je albume Live in SC (2006.), Live in Cabahia (2007.) te Live in Rijeka (2008.). Albume Molobadži (2001.) i Live in Golubovec (2002.) snimio je sam na arapskoj lutnji. S Viktorom Daldonom (didgeridoo) 2000. snima album C. S Vesnom Gorše na saksofonu i Juricom Ugrinovićem na udaraljkama snimio je album Waterfalls (1986.) koji je dobio odlične kritike u njujorškom časopisu Ear. Za izdavačku kuću Jugoton snimio je albume Wonderland (1990.) i New era of instrumental music (1991.), a za Blind dog Records album Asgard Live (1993.) koji je nominiran u dvije kategorije za Porin. Godine 1999. s Vesnom Gorše, Ahmedom A. Rahimom i Samom Busharom osniva sastav Earthbeats. S Vesnom Gorše iste godine snima Live in Lisinski, a tri godine ranije album Just a music (1996., Jam Records). Lutnje mu izrađuje graditelj Alojzije Seder.

Ovaj koncert sufinancirao je HDS ZAMP (BTL natječaj za stimulaciju glazbenih manifestacija i glazbenog stvaralaštva s područja popularne glazbe iz fonda sredstava prikupljenih od naknada za prazne medije u 2023. godini).

Škrabica

Škrabica pruža publici jedan drugačiji pogled na glazbenike kao multitalentirane umjetnike, autorice i stvaraoce.

Glavna svrha ovog programa jest da osigura prostor za nastup te svu tehničku i promocijsku podršku kantautorima/cama koji po svom glazbenom izričaju i načinu rada pripadaju nezavisnoj glazbenoj sceni, a njihova glazba predstavlja otklon od dominantnih trendova. Program su pokrenuli prije 10 godina renomirani kantautori Ante Perković, Nina Romić i Luka Belani. Od 2012. do početka 2016. godine vodio ga je blues glazbenik Adam Semijalac (umjetničkog imena Bebe' Na Vole'), potom pisac i glazbeni kritičar Andrija Škare. Andriju su u vođenju naslijedile novinarke, glazbene entuzijastice Ivana Krešić i Valentina Sertić, a zatim je Škrabicu uređivao glazbeni urednik i povjesničar Matej Ivušić, a od njega je uređivanje preuzela Marija Krstanović. Sada Škrabicu uređuje Booksin tim uz veliku pomoć naših prijatelja, velikih glazebnih znalaca. Na njoj je sudjelovalo preko dvije stotine glazbenika, a vremenom se oko nje okupila zajednica nezavisnih glazbenika koji se međusobno podržavaju dolaskom na koncerte i pomaganjem u promociji nastupa.

Program je besplatan, a među publikom se skupljaju dobrovoljni prilozi kao novčana podrška za umjetnike pa od tud i ime programa: Škrabica. Od 2017. godine, svakog lipnja sjećamo se prerano otišlog umjetnika, glazbenika i pisca Ante Perkovića, Booksinog prijatelja i prvog urednika Škrabice te njegov život i stvaralaštvo slavimo na koncertu pod nazivom Škrabica za Antu.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu