Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
01.02.2024. u 20:00 @ Booksa

Škrabica: ŠećeЯ

Utorak
23.01.2024.

Znamo da ste čekali prvu Škrabicu u novoj godini i mi je s radošću dijelimo s vama. Olakšajmo si hladne dane, zajedno dozovimo sunce pomoću solo projekta Tene Rak - ŠećeЯ - i to u akustičnoj varijanti.

ŠećeЯ je na Facebooku i na Instagramu. I na Bandcampu.

ŠećeЯ puni tamo gdje fali, godi tamo gdje boli, zbori samo kad mora.

Tena Rak članica je bivšeg varaždinskog punk-noise-pop benda Vlasta Popić, glazbom se bavi godinama i surađivala je s brojnim glazbenicima/ama s domaće i regionalne scene. Prvi singl Reci, reci mi izašao je na kraju 2016., a u 2017. i ostatak albuma Varijacije na tugu. EP Izlazi Sunce koji je snimljen u Skopju izašao je 2018. godine.

Ovaj koncert sufinancirao je HDS ZAMP (BTL natječaj za stimulaciju glazbenih manifestacija i glazbenog stvaralaštva s područja popularne glazbe iz fonda sredstava prikupljenih od naknada za prazne medije u 2024. godini).

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Škrabica

Škrabica pruža publici jedan drugačiji pogled na glazbenike kao multitalentirane umjetnike, autorice i stvaraoce.

Glavna svrha ovog programa jest da osigura prostor za nastup te svu tehničku i promocijsku podršku kantautorima/cama koji po svom glazbenom izričaju i načinu rada pripadaju nezavisnoj glazbenoj sceni, a njihova glazba predstavlja otklon od dominantnih trendova. Program su pokrenuli prije 10 godina renomirani kantautori Ante Perković, Nina Romić i Luka Belani. Od 2012. do početka 2016. godine vodio ga je blues glazbenik Adam Semijalac (umjetničkog imena Bebe' Na Vole'), potom pisac i glazbeni kritičar Andrija Škare. Andriju su u vođenju naslijedile novinarke, glazbene entuzijastice Ivana Krešić i Valentina Sertić, a zatim je Škrabicu uređivao glazbeni urednik i povjesničar Matej Ivušić, a od njega je uređivanje preuzela Marija Krstanović. Sada Škrabicu uređuje Booksin tim uz veliku pomoć naših prijatelja, velikih glazebnih znalaca. Na njoj je sudjelovalo preko dvije stotine glazbenika, a vremenom se oko nje okupila zajednica nezavisnih glazbenika koji se međusobno podržavaju dolaskom na koncerte i pomaganjem u promociji nastupa.

Program je besplatan, a među publikom se skupljaju dobrovoljni prilozi kao novčana podrška za umjetnike pa od tud i ime programa: Škrabica. Od 2017. godine, svakog lipnja sjećamo se prerano otišlog umjetnika, glazbenika i pisca Ante Perkovića, Booksinog prijatelja i prvog urednika Škrabice te njegov život i stvaralaštvo slavimo na koncertu pod nazivom Škrabica za Antu.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu