Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
05.05.2023. u 20:00 @ Booksa

Škrabica: Tomo Gracin

Četvrtak
20.04.2023.

Radosno najavljujemo ponovni dolazak Tome Gracina na Booksinu Škrabicu! Ovoga puta splitski pjesnik i kantautor (gitare, glas) će u pratnji Frane Duila (rhodes, piano) predstaviti pjesme s nadolazećeg albuma, kao i neke već poznate s prva dva.

Gracinova muzika je intimistička, prožeta različitim muzičkim pravcima i utjecajima, smještena negdje između Nicka Drakea na jednoj i bendova kao Radiohead ili Lambchop na drugoj strani. Njegovu glazbenu liniju prati neposrednost, naglašena emocionalnost i sugestivnost u stihovima u kojima često govori o kompleksnim, mračnijim temama ušuškanim u umirujući melankolični zvučni poplun. Pjesme se odmotavaju pred slušateljima u magičnoj jednostavnosti, a prožete su sjetom, bliskošću, toplinom i mediteranskom čežnjom.

Tomo Gracin iza sebe ima dva albuma, Mono (2014) i Dva (2019). Prvi album kompletno je odsvirao i snimio sam, dok je drugi rezultat suradnje s nekolicinom glazbenika: Frane Duilo kao glazbenik, aranžer i producent (zajedno s autorom), zatim Sandro Baraba (Daske), Veljko Popović (Leut magnetik, New gondoliers), Mišo Petrović (Seine) i Piero Malkoč (New gondoliers). Nastupao je na Indirekt festivalu u Umagu, KLFM Radio na cesti u Varaždinu, Superuho festivalu u Primošten i drugim značajnim festivalima.

Njegove pjesme vrte se na nezavisnim autorskim platformama. U svojoj emisiji Gistro FM / Najbolji albumi 2019 godine Vladimir Skočajić Skoča rekao je: “Godišnje liste albuma pravim već četvrt veka. Ovo je prva lista da je na prvom mestu neko s prostora bivše SFRJ. Tokom proteklih 12 meseci nijednoj ploči nisam se češće vraćao. Dva me čuvala od mnogih loših stvari i odvratnog sveta. Ovde sam dolazio po sreću, tugu, nadu i odmor od ljudi. Ako volite Bob Dylana, Radiohead, Nick Drakea, Cohena ili Arsena Dedića, a još niste čuli ovog momka iz Splita - pa vreme je.“

Dragana Erjavšek je na Stereoart napisala: “Ovo jest album pjesnika koji žudi za ljubavlju, ali je zapravo jedno traženje (i nalaženje, ako se udobno smjestimo između redova) i stanovanje u prostoru s kog su svi putevi prohodni, ali ciljevi daleki. Nisam ni znala da čovjek može da se osjeća izgubljeno dok gazi po pravom putu u dubokim čizmama svjesnosti. Zato je ovaj album u ovom trenutku toliko važan i došao je baš kad nisam znala koliko žudim za istim.”

Tomine albume slušajte na Youtubeu ovdje i ovdje. A ovdje je Bandcamp.

Upad na koncert je besplatan, a sve donacije u Škrabicu za autora su dobrodošle.

 

Evo još i pokoje što važne, što zanimljive informacije o Škrabici.

Škrabica pruža publici jedan drugačiji pogled na glazbenike kao multitalentirane umjetnike, autorice i stvaraoce.

Glavna svrha ovog programa jest da osigura prostor za nastup te svu tehničku i promocijsku podršku kantautorima/cama koji po svom glazbenom izričaju i načinu rada pripadaju nezavisnoj glazbenoj sceni, a njihova glazba predstavlja otklon od dominantnih trendova. Program su pokrenuli prije 10 godina renomirani kantautori Ante PerkovićNina Romić i Luka Belani. Od 2012. do početka 2016. godine vodio ga je blues glazbenik Adam Semijalac (umjetničkog imena Bebe' Na Vole'), potom pisac i glazbeni kritičar Andrija Škare. Andriju su u vođenju naslijedile novinarke, glazbene entuzijastice Ivana Krešić i Valentina Sertić, a trenutno Škrabicu uređuju glazbeni urednik i povjesničar Matej Ivušić te komparatistica Marija Krstanović. Na njoj je sudjelovalo preko dvije stotine glazbenika, a vremenom se oko nje okupila zajednica nezavisnih glazbenika koji se međusobno podržavaju dolaskom na koncerte i pomaganjem u promociji nastupa.

Program je besplatan, a među publikom se skupljaju dobrovoljni prilozi kao novčana podrška za umjetnike pa od tud i ime programa: Škrabica. Od 2017. godine, svakog lipnja sjećamo se prerano otišlog umjetnika, glazbenika i pisca Ante Perkovića, Booksinog prijatelja i prvog urednika Škrabice te njegov život i stvaralaštvo slavimo na koncertu pod nazivom Škrabica za Antu.

Ovaj koncert sufinancirao je HDS ZAMP (BTL natječaj za stimulaciju glazbenih manifestacija i glazbenog stvaralaštva s područja popularne glazbe iz fonda sredstava prikupljenih od naknada za prazne medije u 2023. godini).

Škrabica

Škrabica pruža publici jedan drugačiji pogled na glazbenike kao multitalentirane umjetnike, autorice i stvaraoce.

Glavna svrha ovog programa jest da osigura prostor za nastup te svu tehničku i promocijsku podršku kantautorima/cama koji po svom glazbenom izričaju i načinu rada pripadaju nezavisnoj glazbenoj sceni, a njihova glazba predstavlja otklon od dominantnih trendova. Program su pokrenuli prije 10 godina renomirani kantautori Ante Perković, Nina Romić i Luka Belani. Od 2012. do početka 2016. godine vodio ga je blues glazbenik Adam Semijalac (umjetničkog imena Bebe' Na Vole'), potom pisac i glazbeni kritičar Andrija Škare. Andriju su u vođenju naslijedile novinarke, glazbene entuzijastice Ivana Krešić i Valentina Sertić, a zatim je Škrabicu uređivao glazbeni urednik i povjesničar Matej Ivušić, a od njega je uređivanje preuzela Marija Krstanović. Sada Škrabicu uređuje Booksin tim uz veliku pomoć naših prijatelja, velikih glazebnih znalaca. Na njoj je sudjelovalo preko dvije stotine glazbenika, a vremenom se oko nje okupila zajednica nezavisnih glazbenika koji se međusobno podržavaju dolaskom na koncerte i pomaganjem u promociji nastupa.

Program je besplatan, a među publikom se skupljaju dobrovoljni prilozi kao novčana podrška za umjetnike pa od tud i ime programa: Škrabica. Od 2017. godine, svakog lipnja sjećamo se prerano otišlog umjetnika, glazbenika i pisca Ante Perkovića, Booksinog prijatelja i prvog urednika Škrabice te njegov život i stvaralaštvo slavimo na koncertu pod nazivom Škrabica za Antu.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu