Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
06.07.2021. u 20:00 @ Booksa

Poezija na živo: Evelina Rudan

Large untitled design   2021 07 01t191539.294
Srijeda
23.06.2021.

U park ispred Bookse na Poeziju na živo dolazi pjesnikinja i ovogodišnja dobitnica nagrade Ivan Goran Kovačić, Evelina Rudan

Evelina će čitati tekstove iz rukopisa radnog naslova Polje, slama, žudnja i razgovarati o njima s voditeljem Ivanom Šamijom i publikom. Namjera je stvoriti atmosferu svojevrsne pjesničke radionice, kojom se želi potaknuti razmjena iskustava pisanja i čitanja poezije te pjesničkog rada u aktualnom društvenom kontekstu. Iznimna je prilika čuti i vidjeti Evelinu kako čita svoje nove pjesme, a naročito kada o njihovom stvaranju i svom poetskom rukopisu razgovara s pjesnikom Ivanom Šamijom. Oboje su poznati po tome da rado ostavljaju svoje rukopise da odleže i po koju godinu više nego što je to publici po volji te se Booksa pridružuje svojoj nestrpljivoj publici i poručuje: Evelina, Ivane, objavljujte što prije nove pjesničke knjige!

Evelina Rudan rođena je u Puli i živi u Zagrebu. Objavila je zbirke Sve ča mi rabi ovega prolića (2000.), Posljednja topla noć (2002., zajedno sa Slađanom Lipovcem i Denisom Peričićem), Uvjerljiv vrt/Convincing Garden u elektroničkom obliku (prijevod Hana Dada Banak, 2003.), Breki i ćuki (2008.), Pristojne ptice (2008.) i Smiljko i ja si mahnemo (2020.) te slikovnicu (zajedno s ilustratorom Svenom Nemetom) Kraljevićev san (2010.). Za rukopis zbirke Breki i ćuki dobila je nagradu Drago Gervais, za zbirku pjesama Smiljko i ja si mahnemo nagrade Fran Galović, Ivan Goran Kovačić i Nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Zastupljena je u više antologija i pregleda suvremene hrvatske poezije, a pjesme su joj prevođene na slovenski, češki, engleski, njemački, španjolski, talijanski, rumunjski i nizozemski. Predaje na Odsjeku za kroatistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Kao poticaj da dođete i uključite se nudimo vam novu Evelininu pjesmu.

***

odavno već nisam pisala
ljubavne pjesme
od petog osnovne ili još odavnije
je to bilo
i što mi onda treba:
jedno srce – to svakako
ako su dva to je već svadba i pir
pa tko mrtav, tko živ
dakle, jedno srce
zatim neko svjetlilo:  sunce, mjesec, luna
svijeća neka, ali ne kandilo
onput: drhtavica, krhkavica, sikavica
krušna mrvica, bilo što što ima k i r
može krv, može krastavac
krasta, kopriva, kragulj
koji žumbori svu noć
tako je:  noć mi isto treba
i neki cvijet ili stablo:
bolje ruža nego sljez
bolje trešnja nego brijest
i još na kraju: svakako mi trebaš ti
ti ćeš biti glavni
tebe ćemo izmisliti


Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

g

Booksa u parku 2021

Programe Bookse u parku podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu