Page arrow

Booksa u parku: best of

Large dizajn bez naslova  1 Fotografije: Marija Gašparović.
Ponedjeljak
15.06.2020.


Od 2016. do danas svaki početak lipnja rezerviran je za Booksu u parku, festival na kojemu sve naše programe selimo van iz Bookse: u park, među drveće, cvijeće, još neposrednije i bliže kvartu i susjedima. 

Peti put zaredom družimo se pod brezama i omorikama, no ovoga puta punih mjesec dana − od 16. lipnja do 18. srpnja − nakon što nas je ova godina (iako je prošlo tek pola) pošteno izmučila: korona, potres, izolacija... nadamo se da nabrajanje tu staje.

Ovo je i prava prilika da se osvrnemo na prethodne Bookse u parku, uglavnom na one u kojima nas je služila tehnologija pa smo ih uspjeli snimiti. Naravno, svi su nam programi dragi i žao nam je što ih sve nismo uspjeli zabilježiti − od književnih razgovora, svirki uživo, radionica, druženja do pisanja priča u društvu, čitanja napisanih radova, sajma malih izdavača − i baš zato veselimo se budućim programima i novim uspomenama.

A dotad izdvajamo pet programa za pet godina Bookse u parku:

Škrabica za Antu

Škrabica za Antu posvećena je našem prijatelju, susjedu, suradniku i divnom čovjeku Anti Perkoviću. Za one koji ne znaju, Škrabica je glazbeni program koji u klubu Booksa ide već desetu godinu. Osmislio ga je i pokrenuo upravo Ante, a svira se samo autorska glazba, čime nastojimo podržati nezavisnu kantautorsku scenu, stvoriti prostor za one koje se rijetko, ako ikad čuje u mainstream medijima. Naziv programa dolazi od činjenice da se ne naplaćuje ulaz, već se prikupljaju dobrovoljni novčani prilozi u škrabici, a sav novac ide glazbenicima, ili se donira onima koje glazbenici sami odaberu. Tako je sa Škrabicom bilo 2010., tako je i danas.

Na Škrabici 2017. svirali su Nina Romić i Mika Male (bend s najviše nastupa na Škrabici), a pridružili su im se U pol' 9 kod Sabe, bend kojem se Ante s velikim veseljem pridružio, ali nažalost nisu stigli odsvirati više od jednog koncerta zajedno.

Na Škrabici za Antu 2018. vratili su se U pol' 9 kod Sabe te Mayales, a 2019. nastupili su Eine i Radost!. Ove godine zasvirat će nam Sara Renar i svakako nam se pridružite 19. lipnja u 20h.

Razgovor s Ivanom Bodrožić i Oljom Savičević Ivančević

Tog lipnja 2018. u parku su nam se pridružile Ivana BodrožićOlja Savičević Ivančević na razgovoru s Miljenkom Buljević. Tema je bilo mnogo, no glavna se odnosila na prijevode njihovih djela te na status žena u književnosti. Tada još nismo ni sanjale da će Ivana i Olja pridružiti portalu pišući divnu kolumnu Četvrtkom u četiri oka. Čitajte Ivanu i Olju, čitajte kolumnu i svakako pogledajte razgovor!

Razgovor s Nikolom Petkovićem

Prošle smo godine na razgovoru u parku ugostile tada svježeg dobitnika tportalove nagrade za najbolji roman, Nikolu Petkovića. S Katarinom Luketić razgovarao je o nagrađenom romanu Put u Gonars, odnosu povijesti i književnosti, kolektivnih prisila i pojedinačnih sudbina te mogućnostima književnog diskursa da obuhvati ono „neiskazivo". Što nam je Nikola o svemu tome rekao − pogledajte u videu!

Predstavljanje knjige Vježba zvana Albertina

Knjižicu Vježba zvana Albertina objavili smo u biblioteci Prijatelji s prijateljima iz MaMe 2019. godine. Na predstavljanju knjige u sklopu Bookse u parku sudjelovali su, pogodit ćete, prijatelji: Darija Žilić, Dubravka Đurić, prevoditelj knjige Miroslav Kirin, a razgovor je moderirao Marko Pogačar. Što su rekli o ovoj knjizi od pedeset i devet poetskih odlomaka s prilozima koji sažimaju istraživanja Anne Carson o Albertini, glavnom ljubavnom interesu Marcela u Proustovom klasiku U traganju za izgubljenim vremenom pogledajte u videu.

Sajam malih izdavača

Na ovom malom sajmu usred parka sudjeluju "male" izdavačke kuće. Dosad smo ugostile MeandarMediaOceanmoreDurieuxSandorfDAF, Antibarbarus, Slušaj najglasnije!, Pelago.

U ponudi su uvijek poneki stari naslovi (na popustu!) kao i recentna izdanja, od (ne)poznatih alternativaca pa do nobelovki. Izravno od izdavača možete saznati sve važne informacije o bilo kojoj knjizi, a tko je vješt u cjenkanju možda uspije ispregovarati i neki dodatni popust što je u knjižarama nemoguće. Svratite nam i ove godine! 

Čitav program ovogodišnje Bookse u parku proučite na linku. Vidimo se u Martićevoj 14D!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu