Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Dickensland u Kentu

Large 103
Srijeda
18.04.2007.

Uguran između multipleks kina i tvorničkog izlaza, smješten u hangaru veličine četiri nogometna igrališta, Dickens World svojevrstan je viktorijanski odgovor na Mickeyja Mousea.

Usprkos tome što je tematika Dickensovih knjiga iskorištavanje djece, nasilje u obitelji i ubojstva, toga u ovom parku kojeg je osmislio tvorac Santa Worlda u Švedskoj nikako neće biti. Naglasak je stavljen na zabavu.

Ipak, Dickensov svijet izgledat će kao mračni Disney. Na mjestu Magičnog kraljevstva tu je zatvor Newgate a umjesto životinja koje govore ovdje imamo sumnjive likove koji se kriju po mračnim kutevima. Ideja je bila na umjetnički način dočarati užase Dickensovih djela vjerno prikazujući viktorijansko doba. Izostavljeni su samo štakori i loši sanitarni uvjeti.

Nasuprot očekivanjima, samo se manjina protivi ovakvom disneyjevskom pristupu Dickensu. Čak i najzagriženiji Dickensovi fanovi smatraju da je interpretacija viktorijanske literature u parku Thorp prirodna evolucija Tiny Tima i njegovih prijatelja. Konzervativni štovatelji autorova lika i djela niti su uznemireni, niti užasnuti ugodnim prizorom mjesta Fagin's Den nazvanog po istom onom Faginu koji je vodio družinu džepara i tukao djecu vilicom za roštilj.

Park je krcat nostalgičnim predmetima, popločanim ulicama, petrolejkama, starim zgradama, autentičnim trgovinama s kuhanim slatkišima i drvenim igračkama, a naći se i pokoji glumac u autentičnoj opravi. Iako se primarno trebao smjestiti u londonski King's Cross, zbog rasta cijena nekretnina od tog se odustalo i na kraju je završio u povijesnoj luci Chatham u Kentu u kojoj je neko vrijeme radio Dickensov otac.

Projekt je koštao 62 milijuna funti, no što je to u usporedbi sa svim onim ekscentričnim učiteljima koji će u park dovoditi svoje učenike na sat lektire i umjesto kupnje knjige kupovati ulaznice? Dickens je u svakom slučaju s ovim parkom prošao bolje nego Tolstoj koji je ostao bez 500-tinjak stranica svog Rata i mira o čemu smo vam pisali ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu