Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Dobre vijesti iz BEK-a

Large bek u 2019
Ponedjeljak
13.01.2020.

Do početka 2020. godine projekt Besplatne elektroničke knjige (BEK) prikupio je višemilijunsko čitateljstvo. 

Mrežne stranice projekta tijekom 2019. godine zabilježile su rekordnih 583.180 korisnika koji su online čitali 132.606 e-knjiga te na
svoje uređaje preuzeli još njih 78.212. To znači da su korisnici tijekom 2019. godine ukupno čitali 210.818 e-knjiga. U odnosu na 2018. godinu, to predstavlja porast broja korisnika od 30 posto, porast broja online čitanja od 16 posto te porast broja preuzetih e-knjiga od 2 posto.

S 23 novoobjavljena naslova, broj dostupnih knjiga koje objavljuje Društvo za promicanje književnosti na novim medijima popeo se na 242, a s prošlogodišnjih 583.180 novih korisnika premašena je brojka od ukupno tri milijuna korisnika. Čak 52 naslova zabilježila su više od tisuću čitatelja tijekom 2019. godine. S novoobjavljenim naslovima čitateljima je sada dostupno više od stotinu probranih pjesničkih naslova suvremene hrvatske književne produkcije.

Najčitaniji je prozni naslov u 2019. roman Sloboština Barbie Maše Kolanović, a iza njega slijede roman Ljubav je sve Krešimira Pintarića te prozni zapisi Henryja Davida Thoreaua Walden. Najčitaniji pjesnički naslov je Tri jeseni Ane Ahmatove, a iza njega slijede Tour de force Krešimira Pintarića i Gledaj me u oči Marija Brkljačića.

Najčitaniji publicistički naslov je Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć! Dražena Šimleše, a iza njega slijede Mediji, propaganda i sistem Noama Chomskog i Zapisi iz treće kulture Darka Polšeka. Najčitaniji esejistički naslovi su Razumijevanje filma Hrvoja Turkovića, Hodanje Henryja Davida Thoreaua i Barikade Borisa Budena, dok su najčitaniji teorijski naslovi Filmske vrste i rodovi Nikice Gilića, Strukturalizam, semiotika, metafilmologija i Filmska opredjeljenja Hrvoja Turkovića

Izvor i foto: BEK

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu