Page arrow

Hrvatski PEN reagirao povodom dodjele Nobela Handkeu

Large road sign 663368 1280
Utorak
15.10.2019.

Odluka da se Nobelova nagrada dodijeli Peteru Handkeu izazvala je niz negativnih reakcija. U nastavku u cijelosti prenosimo reakciju Hrvatskog PEN-a:

"Odluka Švedske kraljevske akademije u suprotnosti je s izvornom idejom Nobelove nagrade namijenjene 'onima koji daju izvanredni doprinos čovječanstvu.' Handkeova književnost isprepletena je i s ustrajnom podrškom Miloševićevom režimu koji je pokrenuo ratove čije razorne posljedice osjećamo i danas.

Autorovo negiranje masovnih zločina, idolopoklonstvo prema tiraninu i prijezir prema žrtvama agresije u Hrvatskoj i BiH, ugrađeni su i u njegov književni opus i ne mogu se sagledati odvojeno kod dodjele nagrade čiji je ugled povezan i s plemenitošću otpora represiji i predanosti svjedočenju istine.

Uzimajući u obzir da dobitnike Nobelove nagrade mnogi širom svijeta doživljavaju kao uzor i svojevrsnu savjest čovječanstva, sramotno  je da Švedsku akademiju nije briga što se radi o piscu koji je ubijanje ljudi i opsadu Dubrovnika nazivao 'Dubrovačkim ljetnim igrama', žrtve Vukovara u opsadi prikazivao kao krvnike sebe samih, a tako i žrtve opsade Sarajeva, iznosio neistine o logorima i bio apologet genocida u Srebrenici.

Tomica Bajsić, predsjednik Hrvatskog PEN-a"

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu