Page arrow

Još jedna nagrada Luizi Bouharaoua

Large luiza
Petak
29.05.2020.


Godišnja književna nagrada Edo Budiša Gradske knjižnice Pazin ove godine otišla je Luizi Bouharaoua za zbirku priča Jesmo li to bili mi.

U finalu su bile još dvije zbirke: Kraj raspusta Ane Miloš te Luđaci i djeca Marije Pilić. O dobitnici je odlučio žiri u sastavu Vanesa Begić, Boris Koroman, Ivana Ujčić i Neven Ušumović.

U obrazloženju su istaknuli: ''Prijateljski i ljubavni odnosi u generaciji koja traži svoje mjesto u društvenom životu dalmatinskog grada ocrtani su složenim ispreplitanjem i montažom niza narativnih fragmenata, izmjenom ženskih i muških pripovjednih glasova, infantilnih projekcija i otrežnjujućih deziluzija. S izuzetnom suptilnošću Bouharaoua usmjerava narativni fokus k onome što u odnosu među likovima ostaje neizrečeno, nerealizirano, prigušeno ili potisnuto. (...)

Iako priče Luize Bouharaoua povezuje specifična melankolija koja izbija iz osjećaja privremenosti intimnih veza, pa i iz ugroženosti integriteta njezinih junakinja i junaka, čitatelju pozornost ponajviše privlači solidarnost i (prešutno) razumijevanje među glavnim likovima. Zahvaljujući iznimnoj umjetničkoj imaginaciji, osjećajnosti i osobnom ulogu u kreiranju pripovjednih svjetova, autorici je uspjelo ostvariti djelo koje nadilazi konjunkturu trenutnih književnih trendova.''

O knjizi je pisao i Ivan Tomašić: ''Jedna od najupečatljivijih osobina Bouharaouinoga pisanja jest ta da se jako dobro snalazi u emotivno povišenim registrima, odnosno da jako zrelo i stilski pametno (na trenutke i briljantno) stavlja u usta likova replike (odnosno, u usta pripovjedača opaske) koje sjedaju baš tamo gdje trebaju sjesti. (...) Bouharaoua ima ono nešto u promatračkom oku svog autorskog ja koje stilskom vještinom svakako umije prezentirati na visokoj razini.''

U konkurenciju za ovogodišnju nagradu Edo Budiša ušle su autorice i autori do 35 godina starosti kojima je u 2019. godini objavljena zbirka kratkih priča. Nagrada se dodjeljuje od 2012. godine, a dosadašnji dobitnici su Srđan Srdić, Marko Pogačar, Bojan Krivokapić, Ivana Bodrožić, Lejla Kalamujić, Rumena Bužarovska, Miloš K. Ilić i Ana Schnabl.


Izvor: Nagrada Edo Budiša, foto: Skribonauti

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu