Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Kako djecu odbiti od loše glazbe?

Large 153
Utorak
15.05.2007.

Draga populacijo tridesetogodišnjaka! Svi vi koji strepite zbog debilizacije dječjeg programa HRT-a i drugih 'hrvatskih' televizija! Svi vi koji se s pravom bojite da slikovnica Top-model neće blagotvorno djelovati na psihu vaše kćerkice koja je genetskim spletom okolnosti naslijedila vaše ružne okserice! Svi vi koji se borite protiv sustavnog zatupljivanja djece – u jazzu je spas!

Svaki normalni roditelj želi da mu dijete zdravo odrasta, a neki se uistinu potrude da mu to omoguće. Često roditelj djetetu stavi daljinski u ruku umjesto da s njim odigra partiju Memo-a, a često i s velike police sa šarenim slikovnicama u knjižari izabere onu najšareniju, ne razmišljajući o sadržaju. Sve su to razumljivi roditeljski shortcutovi koji će rezultirati više ili, nadajmo se, manje zatupljenim budućim konzumentom kulturnog ili malo manje kulturnog sadržaja. Oni roditelji koji imaju psihičke snage više se potruditi oko odgoja svog potomstva, od malena će kod djece pokušati razviti afinitete prema kvalitetnom kulturnom sadržaju.

Kako bi se kod djece afirmirao čudan glazbeni pravac po imenu jazz, omiljen među misaonim tipovima, na američkom se tržištu već desetak godina objavljuju jazzy slikovnice u kojima crne siluete sviraju saksofone dok im se oko nogu plete čopor mačaka, a u novije vrijeme tržište je preplavljeno slikovnicama koje se bave životima jazz glazbenika.

This Jazz Man Karen Ehrhardt, koju je ilustrirao R. G. Roth topla je priča o velikom zamišljenom bandu sastavljenom od samih poznatih jazzista. Prateći ritam brojalice This Old Man knjiga predstavlja nam 9 velikana jazza, uključujući Louisa Armstronga na mikrofonu, Billa 'Bojanglesa' Robinsona koji pleše step, Arta Blakeyja na bubnjevima i Dukea Ellingtona kao dirigenta. Kad brojalica dođe do broja 10 svi zasviraju zajedno.

Ni žene nisu zaboravljene u ovoj poplavi slikovnica o jazzu. Jedna od oku ugodnijih kao da je namijenjena i djeci i odraslima. Radi se o slikovnici Jazz Waltera Deana Myersa koju je u neoekspresionističkom stilu ilustrirao Christopher Myers. Prekrasne, atmosferične ilustracije nedavno su nagrađene nagradom Coretta Scott King Honor.

Miles the Crocodile Plays the Colors of Jazz, Ella Elephant Scats Like That i Duck Ellington Swings Through the Zoo, hit su slikovnice iz serije s CD-ima na kojima mladi glazbenici iz New Yorka sviraju jazz i upoznaju djecu s instrumentima.

Premda je svakako ljepše da vam dijete uči o jazzu nego o tome kako je krasno biti top-model, neki kritičari ukazuju na to da se u tim jazzy slikovnica težak život glazbenika prezentira na previše okrutan način.

Na udaru kritika našla se jedna prekrasno ilustrirana slikovnica koja na djeci neprimjeren način opisuje život Dizzyja Gillespieja. Radi se o slikovnici Dizzy koja iznosi sljedeće: „Tata ga je uvijek tukao a on je to podnosio jer mu nije mogao ništa. Trudio se biti jak i ne plakati.“ Kritičare zabrinjava zaključak koji autor Jonah Winter donosi: „Jazz je bio njegov neposluh. Njegovo kršenje pravila. Bilo je zabavno!“ koji kao da umanjuje Gillespiejev trud i umjetničku vrijednost. Glazba je u ovom slučaju svedena na zabavu i kao da predstavlja samo način da se skrene pozornost na sebe, dok o virtuoznim Gillespiejevim izvedbama nema spomena.

Iako su slikovnice o jazzu sjajna stvar kad želite dijete senzibilizirati na glazbeni pravac koji neće često čuti na radio postajama, očito je da i one iziskuju da ih prethodno pročitate kako dijete od vašeg silnog nastojanja da ga zaštite ne bi završilo s još većim traumama.

Iako nijedna od ovih slikovnica još nije objavljena u Hrvatskoj, donosimo vam popis zanimljivijih naslova koje možete nabaviti online: Jonah Winter, Dizzy (4-8 godina); Karen Ehrhardt, This Jazz Man (3-7 godina); Walter Dean Myers, Jazz (za sve uzraste); Andy Blackman Hurwitz, Ella Elephant Scats Like That i Miles The Crocodile Plays the Colors of Jazz (2-6 godina)

 

Možda će vas zanimati
Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage cortazar progonitelj 18.04.2014.

Saksofon jerihonski

Kao što je velečasni Rajko bolno iskusio na svojoj koži i duhu, čitanje priča o jazzu vrlo je slično čitanju Biblije.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu