Page arrow

Kandidati za alternativnog Nobela

Large tokarczuk Foto: Olga Tokarczuk / Wikipedia
Nedjelja
15.07.2018.
Kao što znate, ove godine neće se dodijeliti Nobelova nagrada za književnost, ali će se zato dodijeliti alternativna nagrada. Švedski umjetnici, novinari i kulturni djelatnici osnovali su neprofitnu organizaciju, Novu akademiju, koja će dodijeliti nagradu u terminu koji je bio rezerviran za Nobela. Povod je ovoj nagradi, kako se navodi na stranicama organizacije, uvjerenje da je danas, kad sve ljudske vrijednosti dolaze u pitanje, "književnost važna sila protiv kulture šutnje i opresije."
U četvrtak, 12. srpnja, objavljen je popis kandidata za nagradu Nove akademije. Kandidate su odabrale švedske knjižnice, a na popisu su se, među ostalima, našli Paul Auster, Don DeLillo, Elena Ferrante, Neil Gaiman, Cormac McCharty, Haruki Murakami, J.K. Rowling i posljednja Bookerovka Olga Tokarczuk. Već je po ovom uzorku lako zaključiti kako listom dominiraju Amerikanci – 13 od 46 autora i autorica su iz Sjedinjenih Država, dok je Šveđana tek nešto manje – 12. Još je 13 predstavnika ostalih europskih zemalja (Velika Britanija, Švicarska, Poljska, Island, Italija, Finska), a 3 imena dolaze iz Kanade. Jednostavnim računom dolazimo do cifre od 5 predstavnika koja pripadaju 'ostatku svijeta', od čega su dvojica svjetski popularni pisci Amos Oz i Haruki Murakami
Dok se Nobel dodjeljivao po principu "najboljeg djela u idealnom smjeru", ideja Nove akademije je nagraditi najbolju "priču o ljudima u svijetu". Prema nominiranima možemo zaključiti kako se najbolje priče o ljudima u svijetu pišu na takozvanom razvijenom Zapadu. Tako se nagrada, koja je zamišljena kao protuteža konzervativnom i inkriminiranom Nobelu, a koja potiče inkluzivnost i participativnost, kompromitirala zapadnocentričnom selekcijom koja je dobar dio svjetske književne produkcije naprosto isključila iz odabira. 
Podsjetimo, o nagradi će, osim stručnog, odlučivati i publika. Glasati se može do 14. kolovoza. Publika će odabrati tri finalista, dok će četvrtog finalista predložiti knjižnice. Stručni žiri će potom odlučiti o pobjedniku. 
Info: theguardian.com

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu