Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Kineska „bad girl“ posjetila Zagreb

Large 38
Četvrtak
15.02.2007.

Kineska autorica, Wei Hui 31. je siječnja gostovala u Zagrebu u organizaciji svog hrvatskog izdavača VBZ-a i tom prilikom predstavila hrvatski prijevod svoje nove knjige Vjenčanje s Buddhom.

Roman Vjenčanje s Buddhom je zapravo nastavak bestsellera Šangaj baby, koji je u Kini svojevremeno izazvao popriličan skandal, te je javno spaljen na 451 stupanj Fahrenheita zbog pornografije, nemorala i veličanja dekadentne zapadne kulture – tako su barem objasnili kineski mediji. Oba romana sadrže autobiografske elemente - Wei Hui odrastala je pod strogim nadzorom oca, časnika kineske vojske, a nakon toga živjela je u budističkom samostanu sve do odlaska na studij književnosti i jezika u Šangaju. Tu polako otkriva slobodu, naravno bez namjere da postane državni neprijatelj, kakvom su je na kraju proglasili. Knjiga Vjenčanje s Buddhom, iako pošteno cenzurirana i preimenovana u Moj zen, ipak nije spaljena.

Junakinja Coco, koju već poznajemo iz romana Šangaj baby, i dalje rastrzana između nepomirljivih krajnosti, seli se u New York i tu nastavlja svoje avanture, koje nam i dalje iskreno ispovjeda. Ponovo upada u ljubavni trokut, gušta zapadnjački način života, ali na kraju se ipak vraća u Kinu po svoj duševni mir. Prava domoljubna književnost.

Inspiraciju za svoje romane Wei Hui – kako sama kaže – pronalazi u ženama suvremene Kine. One su danas bolje educirane, poznaju svoje mogućnosti i vole šoping. A formula je, čini se dobra, jer se po romanu Šangaj baby danas snima film.

Izdavač: VBZ
Prevela: Mirna Herman (s engleskog)
208 str., 15,5 x 23,5 cm, meki uvez, 2007.
Cijena: 115,00 kn

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu