Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Književna nagrada za žene

Large women standing beside wall photo
Utorak
11.02.2020.

''This is a man's world...'', poražavajuće ustvrdimo nakon objave finalista ili pobjednika književnih i gotovo svih ostalih natječaja (NIN-ova nagrada ili Oscari, birajte što vam draže). Konstantno nepravedno zanemarivanje ženske kreativnosti već je tragikomično. Srećom, radosnih kapi u moru tuge uvijek se nađe - jedna od njih je nedavno ustanovljena književna nagrada za spisateljice i nebinarne osobe u SAD-u i Kanadi.

Nagrada Carol Shields, vrijedna 150 tisuća kanadskih dolara, ideja je kanadske spisateljice Susan Swan, a poticaj je bilo jedno istraživanje koje je potvrdilo da nazadujemo - sve je manje književnih djela koja su napisale žene, a koja se recenziraju i dobivaju književne nagrade. 

Kanadska književnica čije ime nagrada nosi, Pulitzerom ovjenčana Carol Shields, pisala je u raznim žanrovima, a ponajbolje je znala prikazati kućanski život, koji muški kritičari nerijetko poprijeko gledaju i odbacuju kao nevažan. Shields je imala i američko i kanadsko državljanstvo, a preminula je 2003. godine od raka dojke.

Pobjednice će svoj daljni rad moći nastaviti pod mentorstvom iskusnijih kolegica, a jedan od glavnih ciljeva nagrade bit će i povećanje prodaje knjiga i poboljšanje vidljivosti autorica. Novčanu nagradu, namjerno visoku kako bi privukla pažnju, osim pobjednice, primit će i četiri finalistice. Godine 2022. nagrada će se dodijeliti po prvi put u, nadamo se, dugogodišnjem nizu.  

''...but it wouldn't be nothing, nothing without a woman or a girl.''


Izvor: nytimes, foto: Lisa Fotios

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu