Četvrtak
05.01.2012.

Književni koktel

n.s.A+ A-

U utorak, 3. siječnja, u Torontu je u osamdeset i sedmoj godini umro poznati češki pisac Josef Škvorecky. Ovaj književnik koji je poznat i nečitalačkoj publici kao autor predložaka nekih poznatih čeških filmova u Kanadi je živio nakon što je napustio Češku 1968. godine nakon upada ruskih tenkova u Prag. U Torontu je osnovao i izdavačku kuću koja je objavljivala djela čeških disidenata. Autor je knjiga kao što su Kukavice, Oklopni bataljun, Obični životi, Jedna Dvorakova ljubav. Njegove su knjige među najprevođenijim djelima češke literature u inozemstvu.

***

S obzirom da rijetko imamo vijesti iz Norveške pomalo je iznenađujuća ova koja se posljednjih dana proširila Europom. Naime, navodni izgubljeni fragmenti djela klasika svjetske književnosti Henrika Ibsena su krivotvoreni, baš kao i čitav niz drugih velikih otkrića posljednjih godina.

Krivac za to jest norveški redatelj i glumac Geir Ove Kvalheim, protiv kojeg je sad pokrenut sudski postupak zbog krivotvorenja. Kako izvještavaju britanski mediji,  Kvalheim se posljednjih desetak godina predstavljao kao kolekcionar te prodao više predmeta povezanih s klasičnim norveškim piscima poput Ibsena i Knuta Hamsuna. Prve sumnje u istinitost njegovih otkrića došle su nakon što je objavio senzacionalnu vijest da je otkrio fragmente dosad nepoznate Ibsenove drame pod nazivom Kralj-Sunce.

Među prvima koji su posumnjali u vjerodostojnost Kvalheimovih tvrdnji je i Lars Frode Larsen, stručnjak za Hamsuna, koji je ovu prijevaru usporedio s otkrićem navodnih Hitlerovih dnevnika 1983. godine. Nažalost dovoljno sumnjičav nije bio vlasnik antikvarijata Rolf Warendorf, koji je za Guardian izjavio kako je Kvalheim bio izuzetno uvjerljiv.
"Rekao je da je kolekcionar predmeta koji datiraju iz razdoblja Drugog svjetskog rata, uniformi, medalja i slično, koje je nabavio u Španjolskoj i Norveškoj od ljudi koji su živjeli u to vrijeme i bili pristalice nacističkog režima".

Warendorfov je otkupio nekoliko krivotvorina Kvalheimovih te ih proslijedio dalje na tržište, među kojima je bilo i potpisano prvo izdanje Ibsenove drame John Gabriel Borkman, koju je pisac posvetio slikaru Munchu. Uz to, Warendorf je od Kvalheima kupio i almanah iz 1943. u kojemu je Knut Hamsun 'napisao' pismo Adolfu Hitleru u kojem mu se ispričava za njihov buran susret u srpnju te godine. Najmanje osam sličnih krivotvorina koje su ocijenjene kao vjerodostojne te otkupljene po cijeni od 75.000 funti sad je pohranjeno u Norveškoj nacionalnoj knjižnici, a Warendorf smatra da je broj krivotvorina mnogo veći. Ako bude proglašen krivim Geiru Ove Kvalheimu prijeti kazna do šest godina zatvora.

***

Kad smo već u Norveškoj iskoristimo ovu situaciju i kažimo kako je na vrhu liste bestselera za 2011. godinu u ovoj zemlji – Biblija! Za razliku od drugih zemalja gdje vrhovima top listi dominiraju razne kuharice, self-help knjige, autobiografije slavnih i poznatih, u Norveškoj je zaista na prvom mjestu Biblija. Riječ je o prvom prijevodu Biblije u posljednjih trideset godina u ovoj nekad jednoj od najsiromašnijih (kojoj je čak i Jugoslavija slala ekonomsku pomoć) a danas među najbogatijim zemljama Europe. Prijevod Svetog pisma nalazio se na prvom mjestu top ljestvice gotovo svaki tjedan od objavljivanja početkom listopada.

Nakon što je izašla ispred knjižara viđali su se redovi od stotinjak metara kakvi se obično mogu vidjeti kada dolazi nova knjiga o Harryju Potteru.


Za kraj pogledajmo što radi stanoviti Guy Laramee. Riječ je o kiparu koji radi skulpture od knjiga. Među njegovim djelima nalazi se i ono Veliki Kineski zid, a sam autor kaže kako ga inspirira 'erozija kultura'.

Njegova djela, koja je upravo izložio u Galerie d'Art d'Outremont u Montrealu možete vidjeti ovdje.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.