Četvrtak
09.06.2011.

Knjižni blok

booksaA+ A-

U zadnje vrijeme u književnim se krugovima šuška o raznim inicijativama i programima kojima bi se pokušalo doskočiti sve problematičnijem stanju na tržištu knjiga.

Na valu nezadovoljstva i frustracije s jednakim je ciljem osnovana nova neprofitna udruga KNJIŽNI BLOK – Inicijativa za knjigu. Čine je pet hrvatskih nakladnika i jedan internetski portal za knjigu: Fraktura (Sibila i Seid Serdarević), Izdanja Antibarbarus (Simona Goldstein), Moderna vremena Info (Nenad Bartolčić), Naklada OceanMore (Gordana Farkaš Sfeci), Novi Liber (Sanja Goldstein) i Planetopija (Marina Kralj Vidačak).

Kako doznajemo iz priopćenja, osnivači su se odlučili proaktivno angažirati na saniranju sve težih posljedica krize i višegodišnje neuređenosti hrvatskoga knjiškog tržišta te pridonijeti rješavanju gorućih problema svih sudionika u tzv. lancu knjige (autora, nakladnika, knjižara...), zalažući se za poboljšanje statusa knjige u društvu, znanosti i kulturi te uopće u svim segmentima javnog života, bez elitističke isključivosti prema sveukupnosti ponude knjiga na tržištu.

Djelovanje udruge realizirat će se kroz pripremu i izvođenje projekata vezanih za unapređenje javnih politika iz područja kulture, znanosti i umjetnosti s posebnim naglaskom na nakladništvo i knjižarstvo, distribuciju, e-knjigu, intelektualno vlasništvo i autorska prava te status knjige u obrazovnom sustavu i medijima.


"Želja nam je da upravo KNJIŽNI BLOK svojim inicijativama i neposrednim angažmanom bude pokretač modela profesionalnog djelovanja svih aktera na hrvatskom tržištu knjiga.

Smatramo da je krajnje vrijeme i praktično posljednji trenutak da sama struka – neposredni sudionici na hrvatskom tržištu knjiga, od autora preko nakladnika do knjižara i medija – u konkretnim i učinkovitim inicijativama stvara preduvjete za prevladavanje sadašnje situacije. KNJIŽNI BLOK u svome će djelovanju surađivati sa svim akterima i institucijama koji posredno ili neposredno utječu na tržište knjiga: Ministarstvom kulture RH (naročito Upravom za knjigu i knjižnice), Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa RH, Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva te drugim državnim, regionalnim i lokalnim institucijama, stručnim i nevladinim udrugama."


Kako bi ostvario svoje ciljeve, KNJIŽNI BLOK će pratiti i analizirati zakonske modele prisutne na tržištima knjiga u svijetu te se informirati o njima, pratit će razvijena tržišta knjiga u svijetu te ostvarivati kontakte i udruživanja sa svjetskim organizacijama sličnog profila, redovito će se baviti najnovijim tehnoloških dostignućima u nakladništvu i knjižarstvu, osmišljavati projekte za poboljšanje statusa i prisutnosti knjige u medijima, organizirati okrugle stolove, seminare, predavanja, tribine, radionice itd.


Prioritetni zadaci:

- razgovori s najvećim hrvatskim nakladnicima, ujedno i vlasnicima najvećih knjižarskih lanaca, o potrebi temeljitog preuređenja dosadašnje prakse prevelikih knjižarskih rabata, odgoda plaćanja i prekomjernoga kašnjenja s plaćanjima, što izravno ugrožava  opstojnost knjige; stvaranje preduvjeta za prelazak s komisijske prodaje na prodaju knjiga uz čvrstu fakturu, što je i model poslovanja u Europskoj uniji
- reguliranje PDV-a za knjigu (i tiskanu i e-knjigu)
- pokretanje inicijative (zajedno s ministarstvima kulture, znanosti i gospodarstva te s gradskim strukturama) da se stvore preduvjeti za izgradnju knjižarske mreže koja neće biti u vlasništvu pojedinih nakladnika; za početak se planira otvaranje ogledne nenakladničke knjižare u Zagrebu, koja će biti i mjesto za obrazovanje knjižara
- zagovaranje neophodnih preduvjeta za uspješan ulazak e-knjige na hrvatsko tržište (ISBN i CIP, posudba knjižnicama, autorska prava, usuglašena politika maloprodajne cijene e-knjiga itd.)
- zagovaranje veće transparentnosti u potporama za izdavanje knjiga kao i u otkupima za knjižnice (doraditi postojeće kriterije) te veće transparentnosti u potpori knjižarama
- zagovaranje kvalitetnijeg praćenja knjige u medijima (tiskanim i elektroničkim), razgovori s Agencijom za elektroničke medije i pojedinim redakcijama
- zagovaranje sveobuhvatne, stalne akcije poticanja čitanja.

Uz osnovne smjernice rada Udruga je ponudila i odgovore na moguća pitanja zainteresiranih: 


Je li organiziranje KNJIŽNOG BLOKA usmjereno protiv velikih nakladnika?

Ne, organiziranje KNJIŽNOG BLOKA nije usmjereno ni protiv jednog subjekta na hrvatskom tržištu knjiga, pa tako ni protiv vodećih hrvatskih nakladničkih i knjižarskih kuća, ali jest usmjereno protiv praksi koje dovode do urušavanja hrvatskog tržišta knjige i direktnog upropaštavanja manjeg ili srednjeg nakladništva (i knjižarstva), a samim time i ostalih sudionika u lancu.

Je li KNJIŽNI BLOK sindikalno organiziranje?

Ne, ali će upozoravati i na eventualni neprimjeren tretman pojedinih
zanimanja koja se javljaju u cehu (npr. zanimanje knjižar).

Želi li KNJIŽNI BLOK osnovati vlastitu knjižarsku mrežu ili distributivni centar?

Ne nužno, u prvom redu želimo u što kraćem roku inicirati stvaranje uvjeta neophodnih
za nenakladničke knjižarske mreže, ne određujući unaprijed tko će i gdje realizirati projekte koje namjeravamo osmisliti.

Tko sve može biti član KNJIŽNOG BLOKA?

Članovi mogu biti svi subjekti koji egzistiraju na hrvatskom tržištu knjiga pod uvjetom da su spremni aktivno i sasvim konkretno sudjelovati u radu KNJIŽNOG BLOKA djelujući pritom u interesu svih i usklađujući svoje partikularne interese s interesima ostalih sudionika na hrvatskom tržištu knjiga. Članovi moraju redovito uplaćivati članarinu neophodnu za funkcioniranje udruge.

foto: c_l_b (flickr)

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.