Page arrow

Muzeji i galerije na Interliberu

Large 46171521 1969300896490582 3165644141308674048 n
Utorak
05.11.2019.

Zagrebački velesajam od 12. do 17. studenog ponudit će na Interliberu, najvećem i najpopularnijem sajmu knjiga u Hrvatskoj, mnoštvo knjiga i raznolikih naslova, a među njima će se moći pronaći i razgledati i recentna muzejska izdanja. Već tradicionalno, Muzejski dokumentacijski centar organizira Izložbu izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija, a ove godine ona se održava 38. put.

Izložba predstavlja aktualnu produkciju muzejskog izdavaštva u Hrvatskoj te široj publici nastoji približiti teme kojima su se hrvatski muzeji i galerije bavili u minuloj godini. Muzejsko izdavaštvo, kroz pisanu riječ i slikovnim reprodukcijama, približava čitateljima raznovrsne aspekte domaće i inozemne kulturne baštine, a plod rada autora ovih publikacija bit će izložen uz bok hrvatskih i inozemnih izdavača.

Na policama štanda izložbe ove godine naći će se 692 nove tiskane i elektroničke publikacije u izdanju 116 muzeja i galerija. Uz publikacije, muzeji i galerije izdali su i 285 plakata te promidžbeni materijal poput razglednica, kalendara i letaka. Ukoričena u raznovrsnim formatima i vrstama poput muzejskih vodiča, kataloga povremenih i stalnih izložaba, časopisa, bogato opremljenih monografija, opsegom manjih brošura i izložbenih deplijana, ova građa prikazuje nematerijalnu i materijalnu kulturnu baštinu iz svih krajeva Hrvatske.

Među izlošcima ovogodišnje izložbe moći će se pronaći publikacije posvećene, primjerice, borbi Međimuraca u oslobađanju od mađarske vlasti ili d'Annunzijeve okupacije Rijeke prije stotinu godina. Tu su i izložbeni katalozi i monografije na temu tradicijskih obrta i običaja koji predstavljaju bogatu povijest hrvatske čipke, tradiciju ukrašavanja tikvica u Slavoniji ili bude nostalgiju podsjećajući na igračke iz djetinjstva. Glazbena baština, od rock and roll-a do bećarca i tradicijskih svadbenih napjeva, zastupljena je u nekoliko publikacija, dok je prošlost i sadašnjost industrije prikazana kroz priče o nekada moćnim industrijskim središtima poput Siska i Varaždina.

Sva građa, prigodno muzeološki, popisana je u katalogu koji će olakšati zainteresiranim posjetiteljima pregledavanje izložaka, dati uvid u neke od tema publikacija i osigurati trajni zapis recentnog muzejskog izdavaštva.

Uz izložbu su organizirana i popratna promotivna događanja, pa će se tako predstaviti monografija Arhitektura franjevačkih crkava u Istri (Puli, Poreču i Pazinu) i na otocima Kvarnerskog zaljeva (Krku, Cresu, Rabu i Pagu) do kraja 16. stoljeća, katalog Zbirka tradicijskih dječjih igračaka  te jedinstvena knjiga s reprodukcijama slikovnih prikaza različitih sorti vinove loze Zbirka ampelografskih upodobitev Vinzenza in Conrada Kreuzerja. Predstavit će se i nematerijalna baština Podravine nastupom tradicijskih vokalnih sastava, cimbalista i gastro kutkom s tradicionalnim podravskim slasticama. Cjelovit program možete provjeriti ovdje.

Stoga trk na Interliber kroz knjige i ostale publikacije upoznati naše muzeje, galerije i kulturnu baštinu!

Izvor: link, foto: Facebook

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu