Page arrow

Nagrada za već nagrađene?

Large 62
Četvrtak
22.03.2007.

Niti jedna od prestižnijih nagrada, još tamo od prvog Bookera iz 1968. nikad nije otišla knjizi već ovjenčanoj nekom drugom nagradom, a ne sjećamo se ni da ju je dobio neki long ili short-listed naslov. Ne samo da odbori za nagrade ne žele kopirati jedni druge, već se takvom razvoju događaja protive i izdavači i knjižari jer se nagrađene knjige bolje prodaju pa je poželjno da ih ima što više. Slična se logika može primijeniti i na domaću realnost Štiks vs. Bulić.

Organizatori književne nagrade Orange ove su godine podigli prašinu time što su u svoj širi izbor od dvadeset naslova uvrstili dobitnice Man Bookera i Coste. Radi se o autoricama Kiran Desai (The Inheritance of Loss) i Stef Penney (The Tenderness of Wolves).

Iz Orangea se s obrazloženjem javila predsjednica žirija Muriel Gray koja smatra bahatim cenzurirati neku knjigu samo zato što je uspješna. Jedino što žiri i čitateljstvo zanima jest izvrsnost, smatra Grayova. Svoju kolegicu podržala je i Kate Mosse, počasna ravnateljica i osnivačica književne nagrade Orange koja nema veze s manekenkom slična imena, rekavši da žiri ne bi trebalo zanimati što se s knjigom događa izvan sobe za prosudbu, niti što o tome imaju za reći sponzori.

Uz ove dvije književnice za ovogodišnji Orange nominirane su i tri autorice koje su se prijašnjih godina našle u užem izboru, Chimamanda Ngozi Adichie, Jane Smiley i Anne Tyler. Dodatna zanimljivost je i ta da se ove godine u istom košu našlo čak osam debitantskih naslova bok uz bok s romanom stare meštrice Margaret Froster.

Kako bilo da bilo, ove godine sve tri velike britanske književne nagrade jamačno odnose žene, što će se potvrditi 6. lipnja kad Orange proglasi dobitnicu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu