Nedjelja
11.02.2007.

Nagradu Costa (ex-Whitbread) pokupio književni prvijenac

booksaA+ A-

Premda je nagrada Man Booker medijski najpopraćenija, Costa je, kažu, najprestižnija britanska nagrada za književnost koja teži tričavih 25.000 funti. U izboru od 580 književnih djela pobjedu je odnio ni manje ni više nego roman-prvijenac. Ovakvih sretnih priča bilo je i prije – u 22 godine dugoj povijesti Whitbread-Costa nagrade čak četiri puta pobjedu su odnosili prvijenci. Ove su godine među papirnatim favoritima od iskusnijih pisaca bili, recimo, Brian Thompson i William Boyd.      

Knjiga Nježnost vukova (The Tenderness of Wolves) smještena je u daleku i hladnu Kanadu u koju autorica romana nije nogom kročila zahvaljući činjenici da boluje od agorafobije. Radnja knjige zbiva se u 19. stoljeću u kojem autorica nije živjela i prati život para koji zbog politike raseljavanja Highlanda napušta Škotsku i seli u Kanadu. Građu romana Stef Penney iščeprkala je u britanskoj Nacionalnoj knjižnici u kojoj je provela dane i dane.

Na dodjeli nagrade Štefica reče: „Ja sam, kakti, neki pisac, a nisam u stanju opisati kako se osjećam.“ Nakon toga su, pretpostavljamo, uslijedile zahvale, kako i priliči.
Za sve koji će posumnjati u autentičnost krajobraza u kojem se odvija priča, autorica ima odgovor: „Pejzaž svake priče nastaje u mašti pisca. Otvoreni i veliki pejzaž Kanade koji mi je tjerao strah u kosti i s kojim se nisam uspjela suočiti u mojoj je priči baš iz tog razloga živopisniji i stvarniji.“ 

Osim osvajanja ove prestižne nagrade, Penneyevoj su se u međuvremenu dogodile i druge lijepe stvari – svoju je fobiju stavila pod kontrolu, počela je pisati drugu knjigu i spremna je za svjetsku turneju, a da i ne spominjemo da je nakon osvajanja nagrade Nježnost vukova došla do 11. mjesta ljestvice najprodavanijih knjiga na britanskom Amazonu…

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.