Page arrow

Nagradu Costa (ex-Whitbread) pokupio književni prvijenac

Large 29
Subota
10.02.2007.

Premda je nagrada Man Booker medijski najpopraćenija, Costa je, kažu, najprestižnija britanska nagrada za književnost koja teži tričavih 25.000 funti. U izboru od 580 književnih djela pobjedu je odnio ni manje ni više nego roman-prvijenac. Ovakvih sretnih priča bilo je i prije – u 22 godine dugoj povijesti Whitbread-Costa nagrade čak četiri puta pobjedu su odnosili prvijenci. Ove su godine među papirnatim favoritima od iskusnijih pisaca bili, recimo, Brian Thompson i William Boyd.      

Knjiga Nježnost vukova (The Tenderness of Wolves) smještena je u daleku i hladnu Kanadu u koju autorica romana nije nogom kročila zahvaljući činjenici da boluje od agorafobije. Radnja knjige zbiva se u 19. stoljeću u kojem autorica nije živjela i prati život para koji zbog politike raseljavanja Highlanda napušta Škotsku i seli u Kanadu. Građu romana Stef Penney iščeprkala je u britanskoj Nacionalnoj knjižnici u kojoj je provela dane i dane.

Na dodjeli nagrade Štefica reče: „Ja sam, kakti, neki pisac, a nisam u stanju opisati kako se osjećam.“ Nakon toga su, pretpostavljamo, uslijedile zahvale, kako i priliči.
Za sve koji će posumnjati u autentičnost krajobraza u kojem se odvija priča, autorica ima odgovor: „Pejzaž svake priče nastaje u mašti pisca. Otvoreni i veliki pejzaž Kanade koji mi je tjerao strah u kosti i s kojim se nisam uspjela suočiti u mojoj je priči baš iz tog razloga živopisniji i stvarniji.“ 

Osim osvajanja ove prestižne nagrade, Penneyevoj su se u međuvremenu dogodile i druge lijepe stvari – svoju je fobiju stavila pod kontrolu, počela je pisati drugu knjigu i spremna je za svjetsku turneju, a da i ne spominjemo da je nakon osvajanja nagrade Nježnost vukova došla do 11. mjesta ljestvice najprodavanijih knjiga na britanskom Amazonu…

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu