Page arrow

Nagradu zagrebačkog HNK dobila Monika Herceg

Large 121623005 386623589172151 8669214953706725300 n
Četvrtak
15.10.2020.

Izreka Veni, vidi, vici mora da je prošla kroz glavu Monike Herceg kad je saznala da je dobila nagradu za svoj prvi dramski pokušaj. Njena drama Gdje se kupuju nježnosti proglašena je pobjedničkim tekstom Natječaja za suvremeni dramski tekst Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Tu je odluku, među 166 tekstova pristiglih na natječaj, jednoglasno donio ocjenjivački sud Drame HNK, koji su činili intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan i dramaturginja Mirna Rustemović.

Na svečanom proglašenju u foajeu HNK-a u Zagrebu, u srijedu 14. listopada 2020., Vrgoč je istaknula kako je riječ o tek drugom natječaju za otkup suvremenog dramskog teksta u povijesti zagrebačkog HNK – prvi je i dosad jedini put središnji nacionalni teatar takav natječaj raspisao u 50-im godinama prošlog stoljeća. Ovogodišnji natječaj bio je raspisan početkom 2020. godine, te je zbog lockdowna uslijed pandemije koronavirusa produljen do svibnja.

U obrazloženju nagrade drama Gdje se kupuju nježnosti opisana je kao originalan, svjež i snažan poetski tekst koji ''prelazi put od bijesa, nasilja riječima i žestokih emocija, do mirenja sa životom i razumijevanja, shvaćanja bez osude''. 

Govoreći o svojoj drami, prvoj koju je napisala, Monika je rekla kako je nastala nakon što je uslijed lockdowna sa svojom obitelji otišla na selo k majci, te se tamo okrenula riječima u potrazi za utočištem. ''Naučila sam da se obratim tekstu kad nemam što drugo i krenula sam se - vrlo infantilno - razračunati s tim nekim emocijama. A tekst je, naravno, prije svega književni tekst i bitno je da on ima svoju vrijednost, da ima svoju težinu. Književnost je za mene jedno mjesto utočišta ali i jedna monumentalna građevina, jer sve od naših odnosa je u tim riječima'', kaže.

Otkrila je da već radi i na svojoj drugoj drami. Jedva čekamo!


Izvor: tportal, foto: Mara Bratoš, Facebook

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu