Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Naše priče: Booksine online aktivnosti

Large 91880335 2799781126724984 7686618637968343040 n Sastanak čitateljskog kluba na Zoomu
Srijeda
08.04.2020.


Književni klub Booksa već je 16 godina važno književno okupljalište ne samo zbog inovativne programske koncepcije, već i zbog toga što zadovoljava kulturne potrebe raznolike publike - Booksina književna zajednica od osnivanja do sada broji preko 18.000 članova/ica. U situaciji kada im je prostor kluba Booksa nedostupan, članovima/icama smo ponudili provjerene sadržaje u novim formatima – fizička okupljanja zamijenili smo online druženjima.

Novi format bio je najprije iskušan u aktivnostima koje okupljaju najrazličitije sudionike/ce te su naši popularni čitateljski klubovi postali nova mjesta druženja i zajedništva različitih dobnih skupina i profesionalnih opredjeljenja. Da bismo omogućili sudjelovanje svih i u skladu s njihovim afinitetima, naš najstariji Booksa Book Club okuplja se preko Zoom aplikacije, a Čitateljski klub ''+'' piše svoje impresije u zajedničkoj Facebook grupi.

Od prvog susreta koji se odžao već krajem ožujka, ovi klubovi postali su ne samo mjesta razgovora o knjigama, već i utočišta od stresne svakodnevice, traumatičnih zbivanja tijekom potresa i zabrinutih razmišljanja o budućnosti. Mnogim sudionicima/ama to je jedina društvena interakcija jer su dislocirani na otocima ili izolirani u svojim stanovima te razdvojeni od obitelji i prijatelja. Brojne sudionice/ci pisali su nam koliko im znači maštovit sadržaj, inkluzivnost i neposrednost ovakvih druženja te su istaknuli odličan književni izbor i podržavajuću moderaciju. Ove aktivnosti doživljavaju se kao kreativni i intelektualni angažman koji im daje otklon od problema sadašnjice skrećući fokus na umjetnički sadržaj, zajedničko provođenje vremena te razmjenu kritičkog mišljenja o sadržaju koji zadovoljava njihove kulturne potrebe.

I za naše voditeljice klubova i cijeli tim udruge ta interakcija je dragocjena – online održavanje čitateljskih klubova uspostavlja prekinuti bliski kontakt koji Booksa ima sa svojom zajednicom, a koji je srž djelovanja udruge. Ovakvo druženje koje nam nedostaje u ovoj izmještenoj svagdašnjici osnažuje nas, a kao organizaciji pomaže da prevladamo strahove od gubitka kontakta s publikom i neizvjesne budućnosti koju nosi novonastala kriza.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu