Page arrow

O Udruzi Kulturtreger

Četvrtak
15.09.2011.
[English version below]
Udruga za promicanje kultura Kulturtreger registrirana je 2003., a početkom siječnja 2004. otvorila je svoj prvi projekt - književni klub Booksa u Martićevoj 14d u Zagrebu. Cilj Udruge je povećati prisutnost i vidljivost književnosti u širem društvenom kontekstu te ulogu književnosti u razvoju tolerantnog društva. 

U više od 10 godina Udruga je provela niz aktivnosti u samom klubu, ali i van njega. Izdvajamo najvažnije:
Književni klub Booksa
Književni klub Booksa klupski je prostor otvorenog tipa koji svojim članovima nudi mogućnost aktivnog i edukativnog provođenja slobodnog vremena. Klub je otvoren šest dana u tjednu (svakog dana osim ponedjeljka) od 11 do 20 sati.
Booksa funkcionira kao klupska kantina i kao prostor za održavanje programa iz područja književnosti, nezavisne kulture i civilnog društva.
S obzirom da Booksa funkcionira kao klub, a klubovi po zakonu podrazumijevaju članstvo, morate se učlaniti da biste koristili sve blagodati Bookse. Godišnja članarina iznosi 10 kn. O blagodatima članarine možete pročitati na klupskoj web stranici. Velika Booksina obitelj sadrži više od 12.000 članova.  

LINK NA WEB STRANICU KLUBA
Knjižara
Knjižara je djelovala u prostoru kluba i paralelno s klubom. Nudila je širok izbor lijepe književnosti, s naglaskom na domaće i regionalne autore. Nažalost, zatvorena je 2011. zbog nemogućnosti poslovanja u lokalnim tržišnim uvjetima. 
Centar za dokumentiranje nezavisne kulture
Centar je otvoren u klubu 2011. u suradnji s udrugom Kurziv. Cilj Centra je na jednom mjestu okupiti mnogobrojne i raznovrsne materijale koji su nastajali na nezavisnoj kulturnoj hrvatskoj sceni od 1990-ih do danas. Voditeljica Centra je Dunja Kučinac.

LINK NA WEB STRANICU CENTRA
Književni budoar
Književni budoar najvažniji je i najdugotrajniji klupski program kojim se književnosti pristupa na 'drugačiji' način. Naglasak programa je na uključenju publike u razgovor s gostujućim književnikom. U programu su se našle razne stalne tribine: Od korica do korica Miljenke Buljević (o regionalnoj produkciji), Književnost između Dunje Kučinac (o književnosti u vanknjiževnim umjetnostima), Strip-tease Matka Vladanovića, SF u Booksi Aleksandra Žiljka, Književnost na platnu Srđana Laterze i Mime Simić...
U Booksi je tako gostovalo preko sto domaćih i stranih književnika, od domaćih prozaista (Slavenka Drakulić, Daša Drndić, Zoran Ferić, Viktor Ivančić...) i poeta (Marko Pogačar, Dorta Jagić, Darija Žilić...) preko glazbenika-književnika (Darko Rundek, Lidija Bajuk, Davor Gobac) pa do stripaša (Igor Kordej, Borivoj Dovniković Bordo, Goran Sudžuka, Zdenko Bašić...)
Od stranaca na Booksinom kauču sjedili su Michelle Houellbecq, David Albahari, Aleksandar Hemon, Niccoló Ammaniti, Geert Mak, Hari Kunzru, László Krasznahorkai, Frode Grytten, Norbert Gstrein, Tomaž Šalamun...
Revija malih književnosti
Revija malih književnosti autorski je festival kojim se svake godine u Booksi predstavljaju književne scene pojedinih zemalja. Svi gostujući autori su afirmirani u svojoj zemlji, a neobjavljeni i nepoznati u Hrvatskoj. U Booksi su gostovali pisci iz svih susjednih zemalja (BiH, Slovenija, Crna  Gora, Bugarska, Srbija, Rumunjska, Grčka, Kosovo, Makedonija, Albanija).
Osim u klubu, tekstove gostujućih autora moguće je pročitati u katalogu i na Booksinom portalu.
Criticise This!
Udruga je bila nositelj međunarodnog projekta "Criticise This!" koji se odvijao od 2011. do 2013., financiran sredstvima EU, a izveden u suradnji s udrugama Kurziv (Hr), SeeCult (Sr), Beton (Sr) i Plima (CG). Projekt se bavio edukacijom mladih kritičara umjetnosti. Polaznici su i nakon kraja projekta ostali vezani s Udrugom jer i danas mnogi od njih rade kao stalni književni kritičari portala. 
Edukativni program
Booksinu edukaciju čine Radionica kreativnog pisanja proze koju već 10 godina vodi Zoran Ferić, Radionica kreativnog pisanja poezije (koju je nekad vodio Faruk Šehić, a od 2014. Dorta Jagić), Book clubovi na hrvatskom i engleskom (voditeljice Ana Profeta, Issa Bratinčević i Koviljka Lazar) te Francuska srijeda za frankofone govornike.
Škrabica
Jednog je dana Ante Perković odlučio pretvoriti Martićevu ulicu u Manhattan. Naravno, nije naumio sagraditi neboder, niti otvoriti dizajnerski modni dućan, nego se dosjetio pokrenuti mali glazbeni program u književnom klubu Booksa po uzoru na Greenwich Village gdje su početkom 1960-ih svirali neafirmirani muzičari na 'šešir' ili 'škrabicu'. Zajedno s glazbenicima Lukom Belanijem i Ninom Romić, Perković je 2010. pokrenuo Škrabicu.
U dvije godine u malenom je prostoru nastupio niz najraznolikijih izvođača, među kojima Perković izdvaja "Darija Krmpotića kako svira na pili uz povremenu pratnju svog psa, klapu Pips, Chips & Videoclips (jedini gosti Škrabice koji su pjevali na plejbek!), Viška Laboša kako uživo producira radijski program, Pifa kako izvodi 'Bohemian Rhapsody' na akustičnoj gitari... Svega blaga u toj Škrabici!"
Od 2012. program preuzima Adam Semijalac poznatiji pod imenom Bebé na Volé. Adam je uvidio da je malen prostor Bookse pogodan i za dobre akustične koncerte i za intimnu atmosferu koja nastaje između izvođača i publike. "Svaka održana Škrabica je neka vrsta pobjede", kaže Adam koji pobjeđuje iz mjeseca u mjesec.
Putopisi 
Kroz putopisni program posjetitelji su imali priliku upoznati Papua Novu Gvineju, Australiju, Estoniju, Keniju, Tanzaniju, Madagaskar, Jordan, Zambiju, Gruziju, Peru, Island...

Projekt Literary Europe Live

Udruga Kulturtreger članica je projekta Literary Europe Live koji okuplja šesnaest književnih festivala i institucija diljem Europe s ciljem jačanja i ohrabrivanja programa koji odražavaju bogatstvo i raznolikost europskog književnog krajolika. Projekt koordinira Literature Across Frontiers, a financiraju ga program Europske unije "Kreativna Europa” i Arts Council of Wales.



Podrži!

Ako želite podržati rad udruge Kulturtreger, naš književni program te portal Booksa.hr, to možete učiniti donacijama na račun broj: HR4623400091110120266, model HR00, poziv na broj: datum uplate, opis plaćanja: donacija.
I minimalna donacija puno znači! Hvala! 
Kontakt

Booksa, Martićeva 14d, Zagreb
Mail: booksa [at] booksa.hr
Tel: 01 4616 124

Donatori Udruge:
Gradski ured za kulturu Grada Zagreba
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva
Zaklada Kultura nova

European Commission - Culture

    

  


Izvješće o uvidu u GFI

Narativni izvještaj 2019.

Financijski izvještaj 2019.

Narativni izvještaj 2018.

Financijski izvještaj 2018.

Narativni izvještaj 2017.

Financijski izvještaj 2017.

Narativni izvještaj 2014.

Financijski izvještaj 2014.
Izvješće neovisnog revizora o revizijskom uvidu

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu