Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Opasne knjige u PDF-u

Large 91256021 3085619018139343 7338562287961112576 n
Nedjelja
29.03.2020.


Nećemo biti toliko dramatični i citirati Schopenhauerovu "Ovaj svijet najgori je od svih mogućih svjetova", ali nastupila su prilično teška i opasna vremena. Kako bismo vam izolaciju bar malo olakšali, objavili smo elektroničke verzije naša dva pojmovnika o kritici, Opasno čitanje: Pojmovnik književne kritike i Upomoć, pročitali smo knjigu! Klinički pojmovnik kritičkog čitanjaobjavljena u suradnji s Kulturpunktom. Čitajući pojmovnike, nećete postati optimist Leibnizova ranga ("Ovo je najbolji od svih mogućih svjetova"), ali knjige će vas okupirati, zabaviti i mnogočemu naučiti.

Opasno čitanje: Pojmovnik književne kritike zbornik je tekstova koje su napisale autorice i autori iskusni u teorijskom promišljanju kritike, ali i u praktičnom radu na pisanju i čitanju kritičkih tekstova. Svi tekstovi dijele početnu pretpostavku da je književna kritika, iako uvijek počiva na nekim bitnim principima, u svojoj manifestaciji nestabilna i fleksibilna, naprosto jer ovisi o nizu vanjskih faktora – primarno o samom tekstu o kojem se piše, ali i o književnom polju, medijskom položaju kritike, širem društvenom kontekstu, kao i uvijek prisutnom 'ljudskom faktoru'. 

Katarina Luketić piše o "krovnom" pojmu odnosa teksta i konteksta. Nađa Bobičić piše o feminističkoj književnoj kritici u regiji. Mirnes Sokolović piše o odnosu akademske i novinske kritike, što ujedno povezuje s razlikom između "preskriptivnog" i "deskriptivnog" shvaćanja kritike. Na to se veže pitanje kritike u novim medijima, o čemu piše Dinko Kreho. Kritikom poezije bavi se Miroslav Mićanović. Naposljetku, Vladimir Arsenić kroz dijalog antičkih filozofa priča o subjektivnosti kritičara.

Upomoć, pročitali smo knjigu! Klinički pojmovnik kritičkog čitanja temelji se na kolumnama objavljenima ovdje na portalu, a potpisuje je dr. med. dr. med. Ostojić, literoterapeut, humanist i fanatični borac protiv teške književnosti. Doktor u predgovoru navodi: "Kritičkim čitanjem čitatelj-ica apsorbira patološka značenja teksta i povezuje ih sa širim kontekstom društva, svijeta ili sebe sama. Time stvara grubi rez u svojoj percepciji stvarnosti, rastvara značenjske pukotine i u svoj organizam pripušta izvore uznemirujućih spoznaja, poetskih trauma ili prozaičnih fizioloških bolova. (...) Nažalost, prevelik broj građana i dalje je sklon dubinskom, kritičkom, iscrpnom čitanju knjiga, čime se dovodi u nelagodnu, neumjesnu, često i životno opasnu situaciju."

Knjiga predstavlja 35 pojmova kroz isti broj tekstova u formi pitanje pacijenta / odgovor doktora. Pojmovi "zvuče visoko stručno i suhoparno, no iza njih se kriju istinite, potresne ljudske priče o raznolikosti kritičkog čitanja, čitalačkoj patničkoj sudbini i sretnom medicinskom razrješenju svakog problema." 

Publikacije su rezultat dugogodišnjeg rada Bookse i Kurziva iz Hrvatske, SeeCULT.org-a iz Srbije, SCCA-Ljubljana iz Slovenije i Kontrapunkta iz Makedonije, koji su odlučili napraviti seriju pojmovnika o kritici u različitim umjetničkim poljima. Obje publikacije nastale su uz podršku Zaklade Kultura nova u sklopu projekta Svijet oko nas – Kritički pogledi u regiji. Također su dio programa Kritika – jučer, danas, sutra koji se realizira uz podršku Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu