Page arrow

Otvoren 12. Vrisak

Large preuzmi
Nedjelja
12.05.2019.

U nedjelju je otvoren 12. Vrisak – riječki sajam knjiga i festival autora. 

Čitanjem ulomaka iz romana Vježbanje života i Leica format, voditelj programa otvorenja Vojo Šiljak ceremoniju je započeo In Memoriam Nedjeljku Fabriju i Daši Drndić – nedavno preminulim književnicima i prijateljima festivala Vrisak.

Umjetnički direktor Vriska i glavni urednik V.B.Z-a, Drago Glamuzina u svom je govoru naglasio da je ovogodišnjoj vodećoj programskoj cjelini Europom kroz knjige – Na margini: glasovi drugih i 'drugačijih' intencija potaknuti kvalitetne rasprave pod motom Pronađite sebe u pričama drugih i drugačijih. Najavio je i gostovanja inozemnih pisaca: francuskog grafičkog umjetnika Barrouxa; jamajkanskog književnika Keija Millera; slovenskog pisca Drage Jančara i glazbenika Zorana Predina; makedonskog pisca Aleksandra Prokopieva, bosanskohercegovačkog pjesnika Darka Cvijetića, beogradskog pisca Srđana Valjarevića i iz Novog Sada klasika Lászla Végela

Mladen Zatezalo istaknuo je da će se na jednom mjestu u idućih osam dana moći pronaći recentna izdanja svih relevantnih izdavačkih kuća u Hrvatskoj. Najavio je i dodjelu 15. V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman godine, koja će se drugi put održati u sklopu manifestacije.

Književnici koji su prisustvovali svečanom otvorenju bili su Veljko Barbieri, Slobodan Šnajder, Aleksandar Prokopiev i Nikola Petković, koji je i programski festivalski savjetnik.

Nakon svečanog otvorenja održana je promocija novog romana nagrađivanog hrvatskog prozaika i gastronomskog stručnjaka Veljka Barbierija. O netom objavljenom romanu Sfinga, kojim zatvara svoju splitsku trilogiju, razgovarao je s Vojom Šiljkom. Osim Sfinge, Barbieri će na Vrisku predstaviti i Veliki kulinarski kanconijer.

Osam festivalskih dana obilježit će bogat književno-umjetnički program i brojni domaći i inozemni gosti. Dvanaesti Vrisak održavat će se sve do nedjelje, 19. svibnja. Sajamski dio Festivala ostaje otvoren sve do kraja svibnja.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu