Page arrow

Piratska skrb

Large pirate care
Ponedjeljak
16.09.2019.

U Omladinskom kulturnom centru Palach danas u 19 sati, održan je prvi susret čitalačke grupe u okviru programa Piratska skrb, koji je sastavni dio programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Piratska skrb je istraživački projekt kojim će se, kroz izložbeni program u 2020. godini i niz popratnih razgovora, predstaviti sve prisutniji oblici ispreplitanja "skrbi" i "piratstva", čime se na nove i zanimljive načine nastoje nadvladati neki od najvažnijih izazova naše epohe. Projekt se bavi danas često kriminaliziranim praksama skrbi, brige ljudi jednih za druge, te piratstva kao čina skrbništva u digitalnoj sferi.

Na susretima čitalačke grupe sudionici će prolaziti kroz odabrane tekstove i razgovarati o tehnologijama potpomognutim praksama skrbi, brige, njege i održavanja koje se javljaju kao odgovor na kriminalizaciju solidarnosti i politiku rezova u socijalnim sustavima. Čitalačka grupa će biti siguran prostor gdje sudionici mogu otvoreno i bez straha postavljati pitanja i razmatrati ideje, a nije potrebno ni bilo kakvo predznanje o temi. Većina tekstova će biti na engleskom jeziku i bit će ih moguće preuzeti s interneta prije svakog susreta. Sudionici su pozvani pročitati ih unaprijed, ali ni to nije uvjet za sudjelovanje, budući da će se pojedini važni odlomci zajedno čitati na samim susretima. Grupi se u bilo kojem trenutku mogu pridružiti svi zainteresirani, bez prethodne rezervacije i najave.

Na prvom se susretu čitalo i raspravljalo o tekstu Who Cares?: How to Reshape Democracy najvažnije autorice za razumijevanje skrbi kao političkog pojma, Joan Tronto. Tekst je moguće pročitati na linku.
Idući je susret u OKC-u Palach planiran u srijedu, 9. listopada, kada će se čitati tekst Oscara Wildea In Praise of Disobedience, koji je također moguće pročitati na linku.

O projektu Piratska skrb

Izjava Audrea Lordea "trebamo svjesno učiti kako biti nježni jedni prema drugima dok nam to ne postane navika" najbolje opisuje cilj projekta Piratska skrb. Živimo u vremenu u kojem se skrb, kao politička i kolektivna mogućnost društva, sve intenzivnije kriminalizira, a internet je bojno polje ponovnog prisvajanja sredstava za društvenu promjenu. Primjere skrbi nalazimo primjerice u kriminalizaciji spasilačkih misija migranata diljem Sredozemnog mora, kada se zatvorskim kaznama kažnjavaju humanitarni radnici koji pomažu njihov ilegalni ulaz u Europu istovremeno im spašavajući život. Primjer piratstva povezanog uz skrb pronalazimo u primjerice pojavi piratskih online knjižnica.

Voditelji projekta Piratska skrb su Valeria Graziano, Tomislav Medak i Marcell Mars sa Sveučilišta Coventry, koji "piratskom skrbi" nazivaju sve oblike neposluha i solidarnosti koji sežu od pomoći izbjeglicama i migrantima, zdravlja, reproduktivnih prava, zdravlja trans osoba, samoorganiziranja brige o djeci i starijima, borbi za pravo na stanovanje, borbe protiv policijskog nasilja i rasizma, blokiranja ekološki štetnih projekata, do piratstva u području dostupnosti znanja i kulture.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu