Page arrow

Predrag Crnković pobjednik nagrade V.B.Z.-a i Tiska

Large 1232
Srijeda
12.11.2008.

Od preko stotinu anonimnih radova koliko ih je pristiglo na književni natječaj V.B.Z.-a i TISKA za najbolji neobjavljni roman, glavna nagrada od 100.000 kuna otišla je u ruke srpskog autora Predraga Crnkovića za roman Beograd za pokojnike. Rukopis je prvotno nazvan Nježna duša pod autorskom šifrom Sofronija Mravokopa, a prvo mjesto mu je dodijelio žiri u sastavu predsjedavajućeg Miljenka Jergovića, te Zorana Ferića, Julijane Matanović, Vladimira Arsenijevića i Strahimira Primorca. Osim na današnjoj svečanoj dodjeli nagrade u 19.30 u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma, s autorom se možete družiti tijekom cijelog dana u V.B.Z.-ovom paviljonu na Interliberu.

Predragu Crnkoviću ovo nije prvi roman, nedavno je objavio i Čarapanke sa Zvezdare u sklopu nove biblioteke Knjigomata, a poznat je i po pripovijetkama, esejima, poeziji te kao kritičar i skandinavist. U matičnoj zemlji već je nagrađivan za kraća prozna djela, dok je u Hrvatskoj na Večernjakovom natječaju 2007. ušao u uži izbor za pripovjetku 'Pisac, teoretičar i epizodist'.

Romanom Beograd za pokojnike prihvatio se turobnog opisa poslijeratne srpske metropole i atmosfere opće neimaštine, kao i duševne i fizičke gladi u kojoj se pokušava snaći intelektualac Peđa, glavni lik romana. Ovaj sumorni roman grada u prodaji će se naći od subote 15.11. na Tiskovim i V.B.Z.-ovim prodajnim mjestima po povoljnoj cijeni, a dotad na Knjigomatu možete pročitati neke od Crnkovićevih tekstova.

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu