Page arrow

Preimenovan Man Booker

Large 7969466904 a228f26739 z Foto: Mark Morgan
Srijeda
27.02.2019.

Književna nagrada Man Booker dobila je novog sponzora u dobrotvornoj organizaciji Crankstart, a bit će preimenovana u Booker Prize for Fiction i International Booker Prize.

Nagrada se dodjeljuje za najbolji roman na engleskom jeziku, izdan prethodne godine. Prvi je puta dodijeljena 1969. godine pod nazivom Booker-McConnel Prize, prema kompaniji Booker-McConnel koja ju je sponzorirala do 2002. godine. Potom je upravljanje nagradom preuzela zaklada Booker, a sponzorstvo investicijska tvrtka Man Group.

Početkom lipnja bit će dodijeljena nagrada za 2018. godinu, a nakon toga financiranje će u idućih pet godina preuzeti dobrotvorna organizacija Crankstart, čiji su utemeljitelji britanski poduzetnik Michael Moritz i njegova žena Harriet Heymann, uz mogućnost produljenja za dodatnih pet godina.

"(Objava nagrade u 2019.) zaključit će 18 godina uspješnog i velikodušnog sponzorstva Man Groupa", stoji u priopćenju.

Man Group odustao je od financiranja nagrade nakon prošlogodišnjih kritika britanskog novinara i pisca Sebastiana Faulksa. "Ljudi poput onih u Man Groupu ne bi trebali biti sponzori književnih nagrada, njih bi književnici trebali kritizirati, moglo bi se reći da su neprijatelji", izjavio je Faulks u emisiji internetskog radija Podcast How to Fail.

U zakladi navode da ne planiraju promijeniti fond vrijedan 50 tisuća funti (66 tisuća dolara).

Foto: Mark Morgan.

Izvor: link.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu