Page arrow

Procvat dječje književnosti

Large 13679363504 fed0b47606 z
Utorak
12.05.2015.
"Nikad nisam vidjela takav stalan protok izvanredne književnosti za mlađe čitatelje, a djeca su daleko spremnija pročitati sve zahtjevnije materijale", rekla je spisateljica Dawn Finch. Prema The Guardianu, u 2014. čak je 7 od 10 najvećih bestselera bilo namijenjeno najmlađoj populaciji. Najuspješniji na toj listi je roman Johna Greena The Fault in Our Stars, o ljubavi dvoje zaljubljenih tinejdžera oboljelih od raka, koji je iste godine dobio i svoju filmsku verziju. 
Nakon niza uspješnih serijala poput avantura Harryja Pottera, trilogije Gospodara prstenova ili Igara gladi koji su postali neviđene uspješnice dječje književnosti, sve se više spisatelja odlučuje okušati u ovom žanru. No, sve ima i svoje negativne strane. Naime, hiperprodukcija dječjih romana dovela je do drastičnog pada cijena knjiga što je u konačnici rezultiralo i niskim naknadama koje se isplaćuju autorima, a takav trend zahvaljujemo sve većoj popularnosti digitalnih medija koji su u potpunosti srozali popularnost tiskanih izdanja knjiga.
Sigurno je da svoju popularnost ovaj žanr duguje brojnim ekranizacijama i filmskim adaptacijama, no time se pojavio trend 'pobjednik odnosi sve' čime samo oni romani koji dobivaju svoje filmske pandane ostvaruju najveću prodaju.
Stoga ne čudi da je čak i velikan kriminalističkih romana Jo Nesbø svoje pero umočio s namjerom da napiše dječji roman Prdoprah doktora Proktora, koji je također ekraniziran i uskoro će svoju premijeru (14.05.) doživjeti u Hrvatskoj.

Marta Jagušt

Izvor: The Guardian
Foto: Mike Mozart

***

Ovaj tekst nastao je u sklopu Booksine prakse za mlade novinare.
Možda će vas zanimati
Urednički komentar
Homepage lgbtq 11.02.2018.

Borba za dječju maštu

Slikovnica 'Moje dugine obitelji' koristi činjenicu da su djeca jedina spremna na zamišljanje drugačijeg, boljeg društva.

Piše: Luka Ostojić

Književne svilarije
Homepage ludwig bemelmans 22.08.2014.

Slikovnice i ideologija

Današnje knjige za djecu često se potpuno otvoreno koriste za indoktrinaciju - dok ih djeca zapravo ni ne čitaju.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu