Srijeda
13.05.2015.

Procvat dječje književnosti

booksaExtra_large_13679363504_fed0b47606_z
A+ A-
"Nikad nisam vidjela takav stalan protok izvanredne književnosti za mlađe čitatelje, a djeca su daleko spremnija pročitati sve zahtjevnije materijale", rekla je spisateljica Dawn Finch. Prema The Guardianu, u 2014. čak je 7 od 10 najvećih bestselera bilo namijenjeno najmlađoj populaciji. Najuspješniji na toj listi je roman Johna Greena The Fault in Our Stars, o ljubavi dvoje zaljubljenih tinejdžera oboljelih od raka, koji je iste godine dobio i svoju filmsku verziju. 
 
Nakon niza uspješnih serijala poput avantura Harryja Pottera, trilogije Gospodara prstenova ili Igara gladi koji su postali neviđene uspješnice dječje književnosti, sve se više spisatelja odlučuje okušati u ovom žanru. No, sve ima i svoje negativne strane. Naime, hiperprodukcija dječjih romana dovela je do drastičnog pada cijena knjiga što je u konačnici rezultiralo i niskim naknadama koje se isplaćuju autorima, a takav trend zahvaljujemo sve većoj popularnosti digitalnih medija koji su u potpunosti srozali popularnost tiskanih izdanja knjiga.
 
Sigurno je da svoju popularnost ovaj žanr duguje brojnim ekranizacijama i filmskim adaptacijama, no time se pojavio trend 'pobjednik odnosi sve' čime samo oni romani koji dobivaju svoje filmske pandane ostvaruju najveću prodaju.
 
Stoga ne čudi da je čak i velikan kriminalističkih romana Jo Nesbø svoje pero umočio s namjerom da napiše dječji roman Prdoprah doktora Proktora, koji je također ekraniziran i uskoro će svoju premijeru (14.05.) doživjeti u Hrvatskoj.

Marta Jagušt

Izvor: The Guardian
Foto: Mike Mozart

***

Ovaj tekst nastao je u sklopu Booksine prakse za mlade novinare.
 
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.