Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Prvi prozak na vrh jezika

Large prozak
Utorak
16.04.2019.

Nagradu Prozak za najbolji rukopis autora/ica do 35 godina za godinu 2018. dobila je Marina Gudelj iz Splita. Nagradu Na vrh jezika za najbolji rukopis autora/ica do 35 godina dobila je Lana Bojanić iz Zagreba.

Nagrade su dodijeljene 14. godinu, a bit će uručene tijekom Festivala Prvi prozak na vrh jezika koji će se održati 11., 13. i 14. lipnja u Zagrebu.

U nastavku slijedi obrazloženje žirija.

Kratke priče Splićanke Marine Gudelj u pravilu su pisane književnim standardom s dijalozima, vrlo živahnim, valja odmah reći, na čakavskom dijalektu. Već zamijećena na nekoliko Natječaja (Kritična masa, Festival europske kratke priče) u nagrađenom rukopisu Marina Gudelj se uglavnom bavi strahovima i pitanjima otuđenja. Njezini likovi su srednjeklasni, malo skrajnuti prema margini, urbani, znatiželjni, osjetljiviji od prosjeka, u vječitoj borbi s prinicipijelnošću i nemogućnostima provođenja principa u neprincipijelnom društvu. Elegantna u izrazu, finih zamjedbi, posebno kada se radi o skiciranju karaktera likova, s humornim doziranjem i humanim nemirima koji se provlače kroz sve priče, Marina Gudelj je autentičan novi glas koji će se, nadamo se, još dugo i daleko čuti.

Rukopisnu zbirku Pribor za lov i vremeplov Lane Bojanić sačinjava kompaktno tekstualno tkanje, niz od tridesetak mozaičnih, gusto referencijalnih prizora koji istovremeno, spiralnim padom, na način odmetnutog vremeplova poniru u formativnu prošlost lirske protagonistice i otkrivaju autentični, uvećani snimak njezine pjesnički prelomljene svakodnevice. Taj je snimak detaljan, često rastrgan između Ti i Ja, te s obje noge ukorijenjen u slikom obilježeni, nevjerojatno brzo montiran život generacije milenijalaca. Iz tih „stvarnosnih" krhotina svijeta u čemu je malo što više stvarno, pomaljaju se poput nevidljivog, pod površinom skrivenog dijela ledene sante, naplavine iskustva koje je generacija rođena usred jugoslavenskih ratova iskusila uglavnom posredno, ali ono i dalje postoji kao vrsta njezinog neželjenog, fantomskog uda. Metak ispaljen u tom svakodnevnom lovu otuđenim urbanim krajolicima često pogodi kakav kostur odavno skriven u ormaru, a odgovori koje vremeplov nudi gotovo da su nevažni pred planinom novih pitanja koje postavlja. Pjesme okupljene u ovoj upečatljivoj knjizi pomno su izrezbarene ulaznice za tu vožnju s nepredvidljivim, ali svakako uzbudljivim ishodom

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu